Runt om i landet jublade folk efter att Obama svurit presidenteden. Här är en tillställning i Vermont. Foto: AP
Runt om i landet jublade folk efter att Obama svurit presidenteden. Här är en tillställning i Vermont. Foto: AP

Festen tog aldrig slut

Publicerad
Uppdaterad
WASHINGTON DC. Glädje, stolthet och starka känslor.
Miljontals människor firade på Washington DC:s gator i natt.
- Det här är något det kommer att talas om i hundratals år framöver, säger Seth Masket, 40, från Denver.
Hundratusentals förväntansfulla amerikaner och gästande från utlandet köade i det iskalla vädret för att få en skymt av ceremonin då landets nye president svors in. Längs paradvägen hade många väntat ända sedan klockan två på morgonen.
Det var soligt men kyligt väder i den amerikanska huvud-staden när Barack Obama svors in som president.
- Jag har sett fram emot den här dagen länge. Det här är precis vad vårt land behöver, säger Seth Masket, 40.

"Historia framför våra ögon"

- Det här är historia framför våra ögon. Det här är något det kommer skrivas och talas om hundratals år framöver, säger Seth som var förväntansfull inför Barack Obamas tal.
- Tidigare har jag tänkt att ett drömjobb vore att vara talskrivare åt Barack Obama men efter hans tal i Chicago och de förväntningar som finns inför idag så känner jag att jag inte skulle våga, säger Seth.
I trängseln på gatorna och i tunnelbanan förenas folkmassorna av en känslosam glädje - ingen tränger sig, alla är glada och vänliga. Många är påtagligt stolta över att USA valt en svart man som president.
- Det ger oss en helt annan respekt i omvärlden. Nu inser nog alla att vi är frihetens stamort på jorden. Det här behöver vi och det här behöver världen, säger trebarnsmamman Christine Smith till Expressen.

Dansade hela natten

Vid halv tre-tiden i natt kom Barack och Michelle Obama till den första balen av tio de skulle besöka under natten.
De kom galaklädda till "The Neighbourhood Ball", presidenten höll ett kort tal och hyllade alla som jobbat för honom under kampanjen, innan landets nya första par omfamnade varandra och började dansa till en Etta James-låt, sjungen av Beyoncé.
Ute på gatorna fortsatte folkfesten. I stadsdelen Georgetown var det fullt tryck på barerna. Amerika festade i natt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag