Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Festade för 616 000 kronor - kallades "seminarium"

Näringminister Annie Lööfs departement hade en julfest som kostade 616 000 för skattebetalarna.

Under temat "glitter och glamour" hade näringsminister Annie Lööf och hennes departement en julfest som kostade skattebetalarna drygt 600 000 kronor.

Men julfesten bokfördes inte som representation utan som seminarium – trots att julbordet pågick betydligt längre än seminariedelen.

– Jag har ännu inga indikationer på att vi har gjort fel, säger Fredrik Ahlén, departementets expeditionschef, till Expressen.se.

Det var den 8 december förra året som de anställda på näringsdepartementet blev inbjuda till en heldag med seminarier och avslutande julfest på Äventyrskontoret i Nacka.

Trots att Expressen, Aftonbladet och andra medier har begärt ut handlingar har inga uppgifter om julfesten lämnats ut förrän departementet själv under måndagen la ut fakturorna på sin hemsida, vilket Aftonbladet var först att publicera.

Notan: 616 000 kronor

Enligt räkningen kostade hela kalaset 616 473 kronor, eller 2140 kronor per person för de 288 gästerna.

I fakturan – som Expressen.se tagit del av – ingår utgifter för bland annat en båtresa, julbord, dryckespacket och underhållning med dj samt kostnader för föreläsningar.

Programmet för "Näringsdepartementets dag" började klockan 12.30 den 8 december förra året med en båtresa från Skeppsbron till Nacka. Därefter hölls föreläsningar av bland annat Mikael Ahlerup, vd för Astrid Lindgrens Värld.  Klockan 17.40 var föreläsningarna slut och det var dags för mingel, som följdes av julfest med underhållning.

Annie Lööf bjöd då på julbord för 300 kronor per person samt ett dryckespaket med mousserande, öl och vin för 205 kronor per person, visar dokumenten som Expressen.se läst. Man har även valt att lägga ner stort krut på dekorationen i festlokalen till en summa på drygt 30 000 kronor.

Bokförts som seminarium

Under kvällen utlystes även en tävling, " The Sparkling Bureaucrat Award", till bäst klädda där det gällde att visa upp sitt allra bästa glitter - och glamoursida.

På Annie Lööfs departement har man dock valt att bokföra festen som seminarium, trots att seminariedelen bara pågick i fyra timmar medan festen pågick under mer än sju timmar.

- Enligt de bokföringsregler vi har att följa ska man bokföra utifrån tillställningens huvudsakliga syfte. Vår bedömning var att syftet var seminariet och inte festen, säger Fredrik Ahlén.

Han står fast vid att bedömningen som de gjort är rätt och riktig.

- Visar det sig i efterhand att vi gjort en felaktig tolkning är det självklart att vi kommer ändra oss. Jag har inga indikationer ännu på att vi har gjort fel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.