Ferry Linnbark i fängelset. Fotot är taget vid ett tidigare tillfälle.Ferry Linnbark i fängelset. Fotot är taget vid ett tidigare tillfälle.
Ferry Linnbark i fängelset. Fotot är taget vid ett tidigare tillfälle.
Utanför Simpang Renggam, fängelset där svenske Ferry Linnbark sitter. Foto: Thomas Engström / THOMAS ENGSTRÖM EXPRESSENUtanför Simpang Renggam, fängelset där svenske Ferry Linnbark sitter. Foto: Thomas Engström / THOMAS ENGSTRÖM EXPRESSEN
Utanför Simpang Renggam, fängelset där svenske Ferry Linnbark sitter. Foto: Thomas Engström / THOMAS ENGSTRÖM EXPRESSEN
En skylt på Kuala Lumpurs flygplats som varnar om straffen för narkotikasmuggling. Foto: Thomas Engström / THOMAS ENGSTRÖM EXPRESSENEn skylt på Kuala Lumpurs flygplats som varnar om straffen för narkotikasmuggling. Foto: Thomas Engström / THOMAS ENGSTRÖM EXPRESSEN
En skylt på Kuala Lumpurs flygplats som varnar om straffen för narkotikasmuggling.  Foto: Thomas Engström / THOMAS ENGSTRÖM EXPRESSEN

Ferry, 47, är dömd till hängning i Malaysia

Publicerad

SIMPANG RENGGAM. Han kommer klädd i vit skjorta med röda ärmar.

De dödsdömdas uniform.

Svensken Ferry Linnbark, 47, är dömd till döden i Malaysia för narkotikabrott.

– Antingen hämtar de mig en dag för galgen, eller så dör jag härinne av hjärtattack, säger han.

Expressen träffade honom i fängelset i Simpang Renggam.

Det tar över tre timmar att köra från Malaysias huvudstad Kuala Lumpur ner till provinsen Johor där Ferry Linnbark sitter sedan slutet av 2015.

Han har sett insidan på flera malaysiska fängelser vid det här laget. Ändå sedan den där dagen han greps på Kuala Lumpurs flygplats i december 2011.

Vi får inte ta med oss något in i Simpang Renggam-fängelset, ingen elektronik, inte ens penna eller papper. Ferry Linnbark är den ende som har besökare denna morgon och han sitter ensam på andra sidan glasväggen som skiljer oss åt. Vi talar genom varsin telefonlur och en vakt håller sig i närheten.

Efter att ha flyttats runt sitter nu den dödsdömde svensken på Simpang Renggam-fängelset. Foto: Thomas Engström / THOMAS ENGSTRÖM EXPRESSEN

Svenskens hår är grått, hans skägg likaså. När jag undrar hur gammal han är, svarar han.

– Jag är 47, men det kan du inte tro, va?! Jag vet, jag ser mycket äldre ut.

Han har rätt. Åren bakom murarna har kostat på.

Före resan hit, växlade jag några ord med Ferry Linnbarks exhustru hemma i Sverige. Hon vill att jag ska hälsa att hennes son fått jobb på ett hotell i Japan. Sonen är inte Linnbarks, men de stod varandra nära.

När jag framför hälsningen i början av vårt möte, så ler han först men leendet blir en grimas och han bryter ihop och begraver snyftande ansiktet i sina armar. Det tar en stund innan han samlat sig tillräckligt för att orka säga något.

– Jag ber om ursäkt, säger han. Men jag har gjort mitt bästa för att glömma bort mitt förflutna. Det är enda chansen att klara sig här.

– Jag vill inte att min släkt eller vänner i Sverige ska minnas mig. Jag vill inte ha någon kontakt. Jag har klippt alla band. Jag existerar inte längre.

 

LÄS ÄVEN: Svenske Ferry, 49, döms till döden i Malaysia

 

Äldre bild på Ferry Linnbark i Sverige, där han tidigare bodde och arbetadeFoto: Robban Andersson

Drev restauranger i Sverige – greps med 4,3 kilo metamfetatin

Han lever dag för dag, säger han. Bara i nuet. Det förflutna ska stängas ute. Det finns endast här och nu i en cell han delar med ett 40-tal andra dödsdömda fångar.

Fångvaktarna är förvånade att Ferry Linnbark får besök. Han får förvisso regelbundna visiter från den svenska ambassaden i Kuala Lumpur, men några andra kommer inte.

Precis som han säger att han vill ha det.

Ferry Linnbark föddes i Iran men är svensk medborgare sedan 1987. Han drev bland annat restauranger och pizzerior i Sverige.

Han flyttade till Thailand 2003 sedan äktenskapet spruckit och affärerna krånglat. Han öppnade där bland annat en bar i Pattaya.

Han greps på flygplatsen i Kuala Lumpur i december 2011. Tullen fann 4,3 kilo metamfetatin i ett lönnfack i hans resväska.

Ferry Linnbark har alltid hävdat att han köpt väskan under en affärsresa till Istanbul och att han inte hade en aning om att det fanns ett lönnfack med narkotika i den. Domstolen trodde inte på honom.

Malaysia har, precis som Thailand och andra länder i Sydostasien, en hård lagstiftning mot narkotika. Dessa varningsskyltar finns på flygplatsen i huvudstaden Kuala Lumpur.Foto: Thomas Engström / THOMAS ENGSTRÖM EXPRESSEN

Han dömdes till döden i april 2012 och domen fastställdes av högsta instans förra året. Han vidhåller fortfarande sin oskuld.

– De kan ta ifrån mig mitt liv, men de kan aldrig ta ifrån mig min värdighet, säger han. Det är vad som håller mig uppe.

– Min värdighet!

 

LÄS ÄVEN: Exfruns sista brev till dödsdömde svensken

 

Troligt att straffet omvandlas till livstid

Det mesta tyder dock på att Malaysia inte kommer att ta hans liv. Malaysia är ett av många länder i Asien som har dödsstraff för narkotikabrott, varningsskyltarna finns på Kuala Lumpurs flygplats. Men sedan flera år råder ett moratorium. Straffet verkställs inte, utan förvandlas i praktiken till livstids fängelse.

Malaysia verkställer dock fortfarande dödsstraff för andra brott. Metoden är hängning och den senaste som mötte galgen var Ahmad Najib Aris i september i fjol. Han var dömd för mord.

– Jag delade cell med honom. Han var indier, berättar Ferry Linnbark. De kom och hämtade honom en dag och sa att han skulle överföras till ett annat fängelse.

– Några dagar senare såg vi tidningen vad som verkligen hänt. Han hade hängts.

Han sitter inlåst i cellen med de andra fångarna större delen av dagen. De släpps ut en gång på förmiddagen och en gång på eftermiddagen.

Ljuset är på nätterna igenom, från 19.00 till 07.00. Han får ett par måltider om dagen.

– Det är ett par små potatisar, ett ägg och lite bröd. Det är allt. Jag har klagat på maten och har problem med magen, men de lyssnar inte.

Inifrån fängelset där svensken sitter.Foto: Thomas Engström / THOMAS ENGSTRÖM EXPRESSEN

Det finns inga västerlänningar i hans flygel av fängelset. Två rumäner sitter i den andra, även den för dödsdömda, men han har ingen kontakt med dem.

– Malaysierna kör med oss. Jag hamnade i bråk i går och blev knuffad och svuren åt. Men vakterna ingriper inte. De säger att vi är i Malaysia nu.

– Min bästa vän kommer från Ghana. Han har suttit här i 20 år. Det finns en kines också som suttit här i 30 år. Han säger alltid att vi snart blir fria. Ha!

Tiden i fängelset: En psykisk tortyr

Ferry Linnbark berättar att han studerat teologi tidigare och att han i praktiken kan bibeln utantill. Han kan koraren också. Själv ser han sig nu som buddhist sedan flera år tillbaka.

– Meditation hjälper mig. Jag läste tidigare, men jag har fått starr så det går inte längre. Som tur var minns jag mycket av vad jag läst, som filosofer jag studerat.

Han citerar en mörk lärdom, han tycker sig kunna bekräfta. ”Hoppet är bara en illusion.”

Han beskyller vakterna för att hela tiden skapa en känsla av osäkerhet. Han beskriver det som psykisk tortyr. Att alltid hålla fångarna ovetande, osäkra.

– Det var värre fysiska förhållanden på det förra fängelset, men den psykiska delen är svårare här. De vill fördumma oss. Sänka vår IQ.

– Nyligen avled en av min cellkamrater under natten i hjärtattack. De hämtade honom morgonen efter. Det är vad de önskar för oss.

Och det är så han själv tror att han ska komma härifrån. En kall kropp efter en hjärtattack eller en stroke. Vakterna säger ibland åt honom att han kommer att hängas.

Det tror dock inte Dag Juhlin-Dannfelt, Sveriges ambassadör i Malaysia, som besökt honom i fängelset flera gånger.

– De har fryst verkställandet av dödsstraffet för narkotikabrott, säger han. Det är inget officiellt moratorium men det gäller.

– Vår bedömning är att oddsen för att han ska avrättas är väldigt små. Advokaterna säger till oss att han dock lär sitta i 20 år innan han benådas. Vi hoppas att sultanen slutligen ska benåda honom.

Ferry Linnbark är dömd till döden. Här sitter han nu. Men Dag Juhlin-Dannfelt, Sveriges ambassadör i Malaysia, tror inte att domen kommer verkställas.Foto: Thomas Engström / THOMAS ENGSTRÖM EXPRESSEN

Finns inget utlämningsavtal med Malaysia

Sverige har ett utlämningsavtal med Thailand vilket gör att en svensk som avtjänar fängelsestraff där efter en tid kan räkna med att överföras till Sverige. Något liknande finns inte med grannlandet Malaysia.

Ferry Linnbark föredrar att inte arbeta upp något hopp. Det enda han kan göra är att leva dag för dag. Överleva dag för dag.

På frågan vad han skulle göra om han en dag kommer ut, svarar han.

– Jag har alltid varit en affärsman. Jag har drivit restauranger. Jag skulle antagligen göra något liknande.

Han börjar tala om pizzerian han hade vid Gärdet i Stockholm. Men efter ett tag tystnar han. Minnen igen.

Minnen från ett tidigare liv han gör allt för att glömma.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag