Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ferooza mördad efter 10 års hedersbråk – om 330 kronor

Det finns bara en bild av 24-åriga Ferooza - det lilla fotografiet på hennes id-handling. Hon blev bortgift när hon var 14 år, misshandlades i tio år av sin man och hans familj och ansökte som 24-åring om skilsmässa. Det blev hennes död.
Feroozas bror Juma, 34 år, låg i släktfejd med hennes mans familj i tio år. Fejden gällde cirka 330 kronor som mannens familj aldrig betalade för bröllopsgästernas mat. Det slutade med att Ferooza mördades av mannens familj och grävdes ner i trädgården. Juma står framför platsen där hon hittades och anklagar polis och rättsväsende för att inte göra någonting. Mannen har försvunnit med Feroozas tre barn, Juma anklagar honom före både mord och kidnappning och är chockad över hur brutalt hon dödades – hennes gravida mage skars upp och huvudet slogs in med en träpåk.
Feroozas kropp hittades nedgrävd i trädgården under jord och skräp vid åttatiden en morgon i mitten av januari. Hon togs till rättsmedicinska och har efter det begravts igen – på begravningsplatsen.

Ett bråk om 330 kronor för en bröllopsfest ledde till en tio år lång släktfejd. Till slut ansökte den bortgifta, misshandlade kvinnan om skilsmässa. 

Då låstes hon in i en inhägnad ute på gården. Sedan mördades hon med en kniv och en träpåk och grävdes ner. 

Efter det har hon fått grävas upp och begravas igen. 

Hennes bror är chockad över brutaliteten i hedersmordet: 

– Inte ens talibaner dödar otrogna på det sätt som de här människorna dödade min muslimska syster.  

Han går runt bland blodfläckar, jordhögen, kniven, den murade inhägnaden och den långa spaden med det enkla träskaftet. Rörelserna är hastiga, talet osammanhängande, anletsdragen ihopdragna. 

Han ser ut som en man som inte vet hur han ska orka med de sista dagarna av livet – de 34 åren Juma har levt har varit fulla av hat och hämnd.  

Den här dagen är det vinter hemma i Lashkar Gah i Helmand i södra Afghanistan. Han andas in den råa eftermiddagskylan och lukten av sin döda syster. En lukt som får en annan man att böja sig på mitten och hulka magvätska. 

Liket har grävts upp och grävts ner igen på begravningsplatsen. Ändå hänger de omisskännliga ångorna av ruttet och skarpt kvar. 

Se här hur de behandlade henne, hur våldsamt hon blev behandlad!

Det är det enda som finns kvar av 24-åriga Ferooza. En kräkreflex som inte vill släppa taget om den tidiga skymningen över stenhusen.

Juma tar upp sin telefon och trycker igång en video: 

– Se här hur de behandlade henne, hur våldsamt hon blev behandlad! 

Han ber andra att titta men orkar själv inte titta. 

Hon hittades i ett hörn av trädgården strax efter åtta en morgon i mitten av januari under jord och skräp och lades på en bår. 

Kameran berättar om hennes sista timmar – det unga kvinnoansiktet är smutsigt och stelt, magen är uppskuren, tarmarna hänger ut, skallen är inslagen, tre fingrar är brutna, en armbåge är av och ungefär en decimeter av armen är bränd.  

– Inte ens talibaner dödar otrogna på det sätt som de här människorna dödade min muslimska syster.

Juma beskriver sin syster Ferooza som väldigt snäll. Han säger att hon hade en fin personlighet och aldrig sa emot – inte ens när hon bodde i fängelset på gården. Men hon ville ha skilsmässa. När hon hedersmördades var hon gravid i sjätte månaden. Magen skars upp. Ingen berättar vad som hände med fostret.

”Hon var gravid”

Han kastar blicken mot svärföräldrarnas hus, sliter ilsket upp ett blodigt tygstycke som hon sveptes in i innan hon lades i hålet i marken och spottar i marken:

– Hon var gravid i sjätte månaden.  

Vad som gjordes med fostret säger han inget om. 

Afghanistan är det våldsammaste landet i världen för kvinnor. Under januari månad 2019 anmäldes 2 701 fall av våld mot kvinnor till åklagarmyndigheten. Fallen gällde tortyr, sexuella trakasserier och våldtäkter men även självskador och självmord på grund av våld mot kvinnor.  

Ferooza var en av tusentals utsatta. Hon sa aldrig emot när hon blev slagen – men som gravid trebarnsmor gick hon och ansökte om skilsmässa. 

Det blev hennes slut. 

Hon sa aldrig ens något dåligt om svärföräldrarna, trots att de alltid hetsade hennes man till att slå henne.

 

Det började när hon var 14 år. Då giftes hon bort med en 29-årig man. 

Överenskommelsen var att mannens familj skulle betala för bröllopsfesten som hemgift – mat till ungefär hundra gäster för runt 330 kronor. 

Dessa 330 kronor betalades aldrig, vilket ledde till en tio år lång släktfejd. 

Feroozas familj gick för att kräva in pengarna, hon blev då misshandlad av hela makens familj, hennes familj hämtade hem henne, hans familj kom och krävde henne tillbaka – och så fortsatte det. 

Svärfamiljen hävdade rätten eftersom hon var bortgift till dem. Hennes familj hävdade rätten för att de inte hade fått betalt för henne. 

Feroozas familj gick för att kräva in pengarna, hon blev då misshandlad av makens familj.

”Hade väldigt bra karaktär”

Själv sade hon enligt brodern aldrig någonting:

– Hon hade en väldigt fin personlighet. Hon sa aldrig ens något dåligt om svärföräldrarna, trots att de alltid hetsade hennes man till att slå henne. Hon klagade inte ens när hon bodde i fängelset som de byggde åt henne. Hon hade väldigt bra karaktär, hon argumenterade inte och var snäll. 

Han visar platsen där hon blev mördad – ett smalt utrymme bakom muren där hon hölls inlåst. Upprörda händer pekar på de kala väggarna, några filtar och kokkärl:

– Titta på det här blodet. Så brutala var de, titta det är blod på de här sakerna. 

När Ferooza ansökte om skilsmässa bestämde svärföräldrarna att hon skulle bo i denna inhägnad, som de byggde utomhus av betongblock. 

Så brutala var de, titta det är blod på de här sakerna.

Muren är lång och hög, utan tak och utan öppningar. Det går varken att se in eller ut genom den, det går bara att se upp i himlen. 

Bakom den hölls hon fången i fem månader med sina barn – sonen Samer, 10 år, och döttrarna Adila, 5, och Naqiba, 3. 

Det var straffet för att hon gick till myndigheterna och talade om vad hennes mans familj hade gjort.

När polisen hittade kroppen i trädgården var mannen och barnen redan borta och svärföräldrarna höll på att packa saker för att fly. 

Hennes manliga släktingar pekar på en kniv och säger att hon mördades med den. Men det är oklart om det var denna kniv – polisen har tagit med sig flera föremål från mordplatsen. Blodfläckar finns kvar. En video av hennes lik visar en uppskuren mage med inälvor som hänger ut.

Anklagar maken

Brodern anklagar maken som huvudansvarig för mordet och även för kidnappning av barnen, men han tror att flera av mannens familjemedlemmar var delaktiga. 

– Mannens föräldrar, bröder och kusiner var alla i huset. De har skurit hennes kropp i bitar med knivar, det här gjordes inte av bara en person. Regeringen har en myndighet som heter rättsmedicinska. De måste utreda och klargöra hur många personer som mördade kvinnan, men regeringen har inte ingripit alls. 

Han säger ”kvinnan” när han talar om sin syster. 

En lokal milisledare, Qalanadar, grep svärföräldrarna, men inget fängelse ville ta emot dem.

– Qalanadar ringde åklagaren och bad dem gör något men de gjorde inget. Polisen var på mördarens sida, polisen har inte hjälpt oss alls. 

De har skurit hennes kropp i bitar med knivar, det här gjordes inte av bara en person.

Miliser – grupper av beväpnade män – finns i bostadsområden och tar lagen i egna händer eftersom att de tycker att afghanska staten inte erbjuder tillräckligt med säkerhet. 

Afghanistan är det fjärde mest korrupta i världen och ett klansamhälle. Den som kommer från en svag klan och saknar kontakter och pengar har svårt att få rättvisa. 

Det är en förklaring till varför folk vänder sig till både talibaner och miliser – de anser att de är mindre korrupta. 

Feroozas make har en syster som är gift med en man som jobbar för regeringen. Juma tror att det är anledningen till det han upplever som inaktivitet från rättsväsendet.

Maken hade även en andra fru. Han har nu försvunnit med henne och barnen och Juma vet inte var han ska söka efter dem eller hur.  

När Ferooza ansökte om skilsmässa bestämde hennes mans familj att hon skulle bo i en inhägnad på gården. De byggde en hög mur av betongblock och höll henne där som en fånge i fem månader. Det var också där de mördade henne.

Motvilja till kvinnors rättigheter

Han fortsätter gå runt i sin systers blodspår och andas hämndlysten in januarikylan. 

Samma månad, januari 2019, visar en undersökning som UN Women och jämställdhetsorganisationen Promundo har gjort att afghanska män inte vill ha ökade rättigheter för kvinnor i Afghanistan. 

Två tredjedelar av de afghanska män som tillfrågades tycker att kvinnor redan har för långtgående rättigheter. 

Unga afghanska män stack ut i undersökningen – de var i högre grad motvilliga till kvinnors rättigheter än äldre män. 

Ferooza var en ung kvinna som ville ha sin rätt. 

Det finns bara en bild av henne – ett fotografi i id-kortsstorlek. De bruna ögonen är ledsamma och stilla sökande. Den raka munnen sammanbiten. Hon ser ut som någon som stilla härdade ut. 

För Juma är fejden inte över. Han spänner armarna och ropar ut i likluften:

– Jag har bett myndigheterna att arrestera de skyldiga. Vem har de gripit? Ingen!