Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Fergie” utfryst – på väg in i kungliga värmen igen

Sarah Ferguson känner att hon blivit insläppt i den kungliga värmen igen. Foto: JAMES VEYSEY / CAMERA PRESS/JAMES VEYSEY/IBL CAMERA PRESS

Efter skandalerna kastades "Fergie" ut i kylan.

Nu känner prins Andrews exhustru Sarah Ferguson att hon har blivit insläppt i den kungliga värmen igen, skriver Daily Express

– Jag kände mig mycket hedrad och är tacksam gentemot Harry och Meghan som bjöd in mig, säger hon.

Sarah Ferguson, 59, eller "Fergie" som hon kallas, gifte in sig i det brittiska kungahuset när hon sa ja till prins Andrew, 58, den 23 juli 1986. 

Men den kungliga kärlekssagan varade inte för evigt. 

1992 kom beskedet om separationen (en skilsmässa som blev klar först 1996). Bara några månader efter tillkännagivandet 1992 slog den första skandalen kring "Fergie" ner. Detta sedan "kungahusets bad girl", som hon också har kallats, fångats på bild i en mycket privat situation vid en swimmingpool i den lyxiga badorten Saint-Tropez på den Franska rivieran.

Sarah Ferguson och prins Andrew på sitt bröllop 1986. Foto: AP / AP PRESSENS BILD

Skandalbilden täckte hela förstasidan

En av bilderna dominerade hela förstasidan på tidningen The Sun den 20 augusti 1992.

På bilden syns hur John Byran, som beskrevs som hertiginnans ekonomiska rådgivare, suger och slickar "Fergies" tår och fötter.

Hertiginnan av York befann sig själv på det kungliga residenset Balmoral i Skottland torsdagen i augusti, då bilderna publicerades – och spreds över en hel värld. Lagom till frukost kom resten av kungafamiljen ångande med rykande färska exemplar av skandaltabloiden i händerna.

Otrohetsskandalen skapade en djup spricka mellan "Fergie" å ena sidan och det brittiska kungahuset å andra sidan. Dessutom förlorade "Fergie" sin kungliga titel, men fick titeln hertiginna. Drottningens man prins Philip sägs ha varit den som varit mest ilsk. Det har berättats att drottning Elizabeths make inte ens stod ut med att vara i samma rum som "Fergie" efter skandalbilderna. Han anklagade henne för att ha dragit skam och vanära över den brittiska kungafamiljen. 

Sarah Ferguson och prins Andrew 2006.Foto: DAN CALLISTER / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS

"Det var slutet"

Den brittiske författaren och journalisten Penny Junor har i ITV:s "The Royal Wives of Windsor" tidigare berättat:

– Familjen kom ner till frukosten och där såg de "Fergie" i denna chockerande situation och det var slutet. 

Ändå fortsatte skandalerna, slag i slag.

2010 avslöjades "Fergies" kraschade ekonomi, som drev henne till att försöka sälja ut affärskontakter med exmaken prins Andrew för sex miljoner kronor. Köpare var, till det yttre, en arabisk affärsman.

Det visade sig senare att mannen i själva verket vara en bluff. Han var en förklädd journalist från den numera nerlagda skandaltidningen News of the World. 

Sarah Ferguson blev inbjuden till bröllopet mellan prins Harry och Meghan. Foto: AVALON/STELLA PICTURES

Försökte sanera kraschade ekonomin

Året därpå, 2011, gjorde "Fergie" allt som stod i hennes makt för att sanera det ekonomiska skuldberg hon byggt upp. I samband med det tog hon ett lån på motsvarande 160 000 kronor av exmakens omskrivne vän, New York-miljardären Jeffrey Epstein – som dömdes för sexbrott 2008. Det visade sig senare att prins Andrew hade varit mellanhand och att affären hade gjorts upp – inne på prinsens kontor.

Skandalerna och skilsmässan från prins Andrew innebar en 22 år lång bannlysning från det brittiska kungahuset för "Fergies" del. 

Men numera har de försonats. Paret bor till och med ihop i det kungliga slottet Windsor.

– Även om vi inte är ett par så tror vi på varandra och slåss för varandra. Vi är så lyckliga som vi har det nu, säger "Fergie" till Daily Mail. Vi njuter av varandras sällskap och vi tillåter varandra att blomma. Jag vet att det låter som en saga, men det är så här vi är och har det. 

"Fergie": "En fantastisk kvinna"

När Sarah Ferguson också blev inbjuden till bröllopet mellan prins Harry och Meghan kände hon att hon äntligen var tillbaka i den kungliga värmen. Prins Harry hade själv ställt frågan till drottningen om "Fergies" medverkan vid vigseln – och fått ett godkännande. 

Efter det positiva beskedet från drottning Elizabeth, sa "Fergie" i Daily Mail:

– Hennes majestät är en fantastisk kvinna och en riktig ikon för landet. Hon är en av de finaste människor jag någonsin har mött. Att vilja inkludera mig är en sådan fin gest. 

Frågan är nu vad den nyväckta relationen till prins Andrew leder till? I Storbritannien har spekulationerna redan varit vilda. 

När "Fergie" för två år sedan fick frågor i australiensisk radio om exmaken, sa hon:

– Jag undrar alltid, är vi verkligen skilda? Vi är frånskilda för närvarande, men egentligen har vi aldrig lämnat varandra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.