Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fentanyl-säljare åtalas efter flera dödsfall

Den extremt potenta drogen fentanyl fortsätter att skörda offer i Sverige. 

Nu åtalas två bröder för grovt vållande till annans död, efter att de sålt varianter av drogen till flera personer som dött av förgiftning, och ytterligare en stor fentanylhärva är på upprullning i Östergötland.

Fentanyl är från början ett starkt smärtstillande medel som används inom vården. Men olika nätdrogsvarianter av fentanyl har tagit steget ut på den illegala marknaden, och lett till många dödsfall. För med sin enorma styrka – 50 gånger mer potent än heroin – är drogen extremt svår att dosera.

Från januari till och med november förra året dog 93 personer av fentanylanaloger, alltså varianter av fentanyl. 2016 dog 76 personer av detsamma, visar statistik från Rättsmedicinalverket.

Förgiftades

På tisdagen lämnar åklagare Tomas Malmenby in åtal mot två män från Stockholmsområdet, för grovt vållande till annans död i flera fall. Under sommaren och hösten 2016 sålde männen, som är bröder, fentanylanaloger till unga personer via internet. 

När bröderna sålde fentanylanalogerna var dessa inte klassade som hälsofarlig vara eller narkotika. Männen nekar därför till brott, enligt åklagaren.

Åtta människor förgiftades och dog sedan de använt fentanylvarianterna. Det rör sig om sju män och en kvinna födda mellan 1978 och 1993 vars död männen enligt åtalet "tillsammans och i samförstånd av oaktsamhet orsakat". 

Fentanyl är en extremt farlig drog. Foto: JACQUELYN MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Dödsfallen inträffade i Mullsjö, Hörby, Motala, Orsa, Ale, Halmstad, Åre och Stockholm. Under den tiden männen sålde fentanylanalogerna var dessa varken klassade som narkotika eller hälsofarlig vara.

"Brotten, vållande till annans död, är att bedöma som grova, eftersom gärningarna har utförts inom område som är särskilt riskfyllt och respektive gärning innefattat att medvetet risktagande av allvarligt slag" skriver åklagaren i stämningsansökan.

LÄS MER: Polisen varnar för lömska dödsdrogen

En annan stor härva är på väg att nystas upp i Motala. I det ärendet väckte ett antal dödsfall, orsakade av fentanylanaloger, uppmärksamhet. När man började spåra drogerna bakåt hamnade man på en hemsida som drevs av en man i 20-årsåldern från Motala. När polisen spanade på honom kunde utredarna se hur han postade ett 80-tal försändelser och då slog man till.

Ingen varning

Eva Nemec Nordh är en av åklagarna i ärendet, och enligt henne har mannen tillrett fentanylet själv, i en särskild lokal. Sedan har han sålt detta vidare i form av nässpray.

– Han har sålt det i en helt anonym förpackning, det står ingenstans att det är fentanyl så brukaren har inte en chans att få varningssignalerna, säger hon.

LÄS MER: Nio unga döda efter överdoser av fentanyl 

Nu pågår analyser av försändelserna och de tolv dödsfall som man misstänker har koppling till mannens drogförsäljning. Åklagarna försökte tidigare få honom häktad för dråp, men tingsrätten valde att häkta för grovt vållande till annans död.

– Sedan får vi se hur åtalet kommer att se ut, och där är det ju viktigt hur det går i målet i Stockholm. Det sneglar vi mycket på, hur man resonerar där, för ärendena är ganska lika, säger Eva Nemec Nordh.

Mannen är inte längre häktad, eftersom han inte längre bedöms kunna försvåra utredningen.