Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

15 terrorister hängda i Egypten

Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN

Femton personer som har avrättats genom hängning i Egypten, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Massavrättningen är landets största i sitt slag, sedan Egypten 2015 hängde sex dömda jihadister. 

Egypten har avrättat femton personer genom hängning, rapporterar nyhetsbyrån AFP på tisdagsmorgonen. 

Avrättningarna ska ha skett på två olika fängelser under tisdagsmorgonen. 

Fångarna ska enligt landets säkerhetstjänst vara dömda terrorister och ha dödat egyptiska säkerhetsstyrkor vid en attack i Sinai. 

https://twitter.com/AFP/status/945595049055834117

Massavrättningen är landets största i sitt slag, sedan Egypten 2015 hängde sex dömda jihadister. 

Landet har i flera år bekämpat en militant islamistisk rörelse i området som har kopplingar till terrororganisationen IS, och för bara några veckor sedan attackerades en grupp soldater i Sinai. 

Uppgifter: Avrättades efter attack 2013

Enligt tidningen The Washington Post dömdes de 15 fångarna till döden efter att ha attackerat en militärbas i Sinai år 2013 då en officer och åtta meniga ska ha mördats. Tidningen uppger även att beslutet om massavrättningen är en följd av regeringens uttalande om att utplåna följet till militanta grupper, efter attacken mot moskén i Sinai tidigare i höst.

I attacken mot moskén dog över 300 personer efter att ett 40-tal beväpnade gärningsmän kom till platsen i flera terränggående fordon och detonerade bomber i den fullsatta lokalen. 

När människor försökte fly explosionerna började gärningsmännen skjuta mot dem, samtidigt stod ett stort antal fordon utanför moskén i lågor för att hindra människor från att lämna platsen.

– Armén och polisen kommer att hämnas våra martyrer och återställa stabilitet och säkerhet inom kort, sa presidenten i ett direktsänt tv-tal.