Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Femton åtalas efter motdemonstration i fjol

En massiv polisinsats spärrade av ett antal kvarter i centrala Stockholm för att hålla tillbaka de tusentals motdemonstranter som samlats vid Kungsträdgården för att visa sitt missnöje mot partiet. Foto: Stefan Söderström
Nu står femton personer åtalade. De åtalade är mellan 20 och 37 år gamla och bland åtalspunkterna finns våldsamt upplopp, misshandel och våld mot tjänsteman. Foto: Stefan Söderström
Det var den 30 augusti förra året som Svenskarnas parti höll torgmöte i centrala Stockholm. Foto: Stefan Söderström

Här avslöjas motdemonstranterna som kastade rökgranater och stenar mot polis.

Nu står femton personer åtalade för bland annat våldsamt upplopp som skedde i samband med en motdemonstration då nazistiska Svenskarnas parti höll torgmöte i Stockholm i augusti förra året.

– Många har kopplingar till den autonoma vänstern, säger Olof Clamvik, åklagare i ärendet.

Det var den 30 augusti förra året som Svenskarnas parti höll torgmöte i centrala Stockholm.

En massiv polisinsats spärrade av ett antal kvarter i centrala Stockholm för att hålla tillbaka de tusentals motdemonstranter som samlats vid Kungsträdgården för att visa sitt missnöje mot partiet.

Två våldsamma upplopp

Under eftermiddagen utbröt två våldsamma upplopp bland motdemonstranterna. Enligt polisens förundersökning startade det första strax efter klockan 15 med att maskerade personer slängde rökfacklor bland poliserna. Efter klockan 16 utbröt det andra våldsamma upploppet då motdemonstranter kastade smällare och andra pyrotekniska föremål mot polis.

Polisen svarade med batonger och pepparspray och använde också en brandsläckare vilket bidrog till att platsen täcktes av tjock rök.

Enligt åtalet som väckts mot flera misstänkta personer kastades också kravallstaket, bengaler, rökgranater, gatstenar och andra liknande föremål mot poliser, polishundar och polisfordon.

Flera poliser träffades av föremål som slängdes mot dem under upploppet. En polis träffades av en stol och en annan träffades av en plywoodskiva som kastades i riktning mot dennes huvud.

Även en person bland demonstranterna blev slagen i ansiktet av en annan demonstrant, föll baklänges och förlorade medvetandet.

Enligt åklagaren gjorde motdemonstranterna också rusningar mot kravallstaket.

"Väldigt stor demonstration"

Nu står femton personer åtalade. De åtalade är mellan 20 och 37 år gamla och bland åtalspunkterna finns våldsamt upplopp, misshandel och våld mot tjänsteman.

– Det är en liten del av dem i den här stora demonstrationen som har begått de här handlingarna och många har kopplingar till den autonoma vänstern, säger Olof Calmvik, åklagare i ärendet.

Rättegång väntas någon gång under hösten då Tingsrätten ska pröva ärendet.

– Det är ingen som är häktad i målet, säger Olof Calmvik.