Sammanlagt misstänks nu fem män mellan 18 och 20 år, för inblandning i våldtäkten. Foto: Marco Blomberg/WORKOUTPIXSammanlagt misstänks nu fem män mellan 18 och 20 år, för inblandning i våldtäkten. Foto: Marco Blomberg/WORKOUTPIX
Sammanlagt misstänks nu fem män mellan 18 och 20 år, för inblandning i våldtäkten. Foto: Marco Blomberg/WORKOUTPIX
Silja "Galaxy"-kryssningen var speciellt utformad för gymnasieungdomar som tar studenten i sommar. Foto: Tallink SiljaSilja "Galaxy"-kryssningen var speciellt utformad för gymnasieungdomar som tar studenten i sommar. Foto: Tallink Silja
Silja "Galaxy"-kryssningen var speciellt utformad för gymnasieungdomar som tar studenten i sommar. Foto: Tallink Silja

Femte man misstänks för våldtäkt på färja

Publicerad

En femte person misstänks för inblandning i den grova våldtäkten ombord på färjan "Galaxy", enligt nya handlingar i Stockholms tingsrätt.

Polisens ansvariga utredare Ulrika Hammarin bekräftar gripandet - men säger:

– Jag sitter precis i ett möte med åklagarna. Du får gärna återkomma senare.

Den 19-årige mannen, också han från Västerås, anhölls i sin frånvaro klockan 20.13 på torsdagskvällen och greps vid halv tiotiden samma kväll.

Ett åklagarbeslut om anhållande kom klockan 22:08. Brottsrubriceringen är grov våldtäkt.

"NN" (namnet på den femte misstänkte, red:s anm.) har begärt att rätten förordnar offentlig försvarare för honom och föreslår advokaten Martin Beskow", skriver tingsrätten i de nya handlingarna.

Ulrika Hammarin, utredare vid Citypolisens rotel för grova brott, säger att 19-åringen är misstänkt på samma grunder som de övriga fyra.

Polisen: "Vi fortsätter att utreda"

När Expressen ringer sitter hon i möte med de båda åklagarna Angelica Runesson och Kristin Morén.

Kan det bli tal om ytterligare gripanden?

– Det vet vi inte just nu, vi fortsätter att utreda. Så det kan jag tyvärr inte svara på.

Är det någon av de tidigare anhållna som har försatts på fri fot?

– Nej, det är det inte.

Hur går ni vidare i övrigt?

– Vi sitter i möte, så jag kan inte säga något om det nu, säger Ulrika Hammarin – och tillägger:

Vid lunchtid hade vi en ny kontakt med utredaren Ulrika Hammarin.

– Just nu så håller vi på med förhör. Vi förhör både de misstänkta, målsäganden och vittnen. Vi jobbar på för fullt.

Kan det bli tal om fler målsägare?

– Nej, inte i det här ärendet.

1 700 ungdomar fanns med på båten

Kände kvinnan till de misstänkta på något sätt?

– Det vill jag inte uttala mig om.

Sammanlagt misstänks nu alltså fem män mellan 18 och 19 år, för inblandning i det uppmärksammade våldtäktsfallet mot en jämnårig kvinna.

Det var när färjan Silja Galaxy kom in till Värtahamnen i Stockholm, vid 18-tiden på onsdagskvällen, den 30 mars som fyra unga män - 18 och 19 år gamla - greps som misstänkta för grov våldtäkt. Två av de fyra gripna misstänks sedan tidigare för medhjälp till mord under 2015.

Efter gripandet har männen, som alla är hemmahörande i Västerås, anhållits av åklagare.

Silja "Galaxy"-kryssningen, där de sexuella övergreppen misstänks ha skett, var speciellt utformad för gymnasieungdomar som tar studenten i sommar. På den aktuella färjan fanns 1 700 ungdomar. På färjan fanns även polisen.

Expressen har förgäves sökt åklagarna Angelica Runesson och Kristin Morén samt advokat Martin Beskow för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag