Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Femstjärnerörelsen röstar ja till Italiens nya regering

Premiärminister Giuseppe Conte kommer att leda den nya koalitionen, enligt Femstjärnerörelsen.Foto: MASSIMO PERCOSSI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det italienska regeringspartiet Femstjärnerörelsen (M5S) har sagt ja till en ny regering i koalition med det Demokratiska partiet (PD).

79,3 procent av medlemmarna röstade ja i dagens omröstning, rapporterar Reuters.

I förra veckan kom beskedet att det inte blir något nyval i Italien. Under en längre period av förhandlingar bildades en ny regering mellan det socialdemokratiska PD och populistiska M5S. 

Vad partierna kommit överens om står i ett dokument innehållande 26 punkter, som offentliggjordes under tisdagen. Bland annat gäller punkterna satsningar på välfärden och sänkta skatter, skriver Reuters.

79,3 procent röstade ja till den nya regeringen

Men regeringsbildningen har inte varit upp till de två partierna, utan det är Femstjärnerörelsens medlemmar som haft makten. Som under tisdagseftermiddagen genomförde en digital omröstning.

Av de 30 000 medlemmarna röstade 79,3 procent ja till den nya regeringen, skriver Reuters.

Den nya koalitionsregeringen petar bort inrikesministern Matteo Salvini och hans parti Lega från makten, som i augusti lämnade koalitionen med M5S i hopp att få till ett nyval, rapporterar Ekot.

Silvio Berlusconi och hans parti Forza Italia, som står i opposition, har lovat demonstrationer när den nya regeringen ska godkännas av parlamentet.

Premiärminister Giuseppe Conte kommer att leda den nya koalitionen, enligt Femstjärnerörelsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.