Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Feministisk politiker vill ”eliminera män”

Alice Coffin.Foto: Joséphine Brueder/Ville de Paris / Ville de Paris
Arkivbild från Prideparaden i Toronto.Foto: SHAWN GOLDBERG/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK

Franska aktivistpolitikern Alice Coffin, 42, vill att kvinnor ska eliminera män från sina sinnen.

Själv konsumerar hon bara populärkultur som skapats av andra kvinnor.

Det får andra feminister att rasa – Coffins uppmaning liknas vid ”Apartheid” och ”en form av totalitarism”.

Alice Coffin är en lesbisk, feministisk aktivist och kommunpolitiker i Paris. Sedan 30 september i år också författare, till sin debut ”Le Génie lesbien”, (”Lesbiska geniet” på svenska).

I boken lägger hon fram förslag på hur feminismen bör utvecklas, och föreslår bland annat att män helt bör stängas ute från kvinnors liv genom att ”eliminera män från våra sinnen”, enligt The Economist.

Själv, skriver hon, tittar hon aldrig på filmer av manliga regissörer. Hon lyssnar heller inte på manliga artister, eller läser böcker med manliga författare.

Kritiken: ”En form av totalitarism” 

Boken har sedan den släpptes skapat en hel del reaktioner – även bland andra feminister.

Frankrikes tidigare jämställdhetsminister, Marlène Schiappa, säger att det Alice Coffin föreslår är en form av apartheid.

– Jag har en annorlunda syn på hur man löser ojämställdheten mellan kvinnor och män. När Alice Coffin föreslår att vi ska eliminera män från våra sinnen så är det en slags apartheid hon efterfrågar. Jag är emot det, säger Marlène Schiappa i en intervju med Radio Classique. 

Boken släpps drygt 70 år efter den franska författaren, filosofen och feministikonen Simone de Beauvoir släppte ”Det andra könet”, som av många anses ha en central roll i dagens feminism.

Journalisten Agnès Poirier hävdar dock att de Beauvoir skulle tyckt Coffins idéer var ”löjliga”, enligt The Economist.

Sonia Mabrouk, journalist på franska radiokanalen Europe 1, säger att Alice Coffin efterfrågar ”en form av totalitarism”.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.