Femen-attack mot ryska ambassaden

Publicerad

Här slår medlemmar ur organisationen Femen till mot ryska ambassaden i Stockholm.

Barbröstade lyckades de ta sig in på området - men släpades sedan ut av polisen.

– Vi genomför aktionen för att ryssarna skaffade sin antigay-lag i juni, nu förföljs och attackeras homosexuella i Ryssland. Vi tycker inte att det är okej, säger medlemmen "Lukas".

Strax efter klockan 09.00 på torsdagsmorgonen genomförde den feministiska organisationen Femen aktionen mot ryska ambassaden på Kungsholmen i Stockholm.

I bara överkroppar viftade en man och en kvinna med en Prideflagga och skanderade slagord.

"Gay rights are human rights", ropade de.

Totalt deltog fyra personer i aktionen, varav två tog sig in på ambassadens område.

– De klättrade över stängslet och tog ryssen bakifrån, säger en av medlemmarna som kallar sig "Lukas".

Polisen anlände kort därefter till platsen och personerna som lyckats ta sig förbi vakterna släpades ut och sattes i polisbilen.

– Vi genomför aktionen för att ryssarna skaffade sin antigay-lag i juni, nu förföljs och torteras homosexuella i Ryssland. Vi tycker inte att det är okej, säger "Lukas".

Han hänvisar till att Rysslands president Vladimir Putin i veckan skrev under ett kritiserat lagförslag som förbjuder ”homosexuell propaganda” riktad mot underåriga. Han hoppas även på att svenska politiker ska vara hårdare i sina kontakter med Ryssland.

– Jag tycker att Sveriges regering ska utmana Ryssland och tala med dem. Carl Bildt kan göra mer än att twittra, säger "Lukas".

Tillsammans med en annan medlem, "Louise", höll han sedan upp en regnbågsflagga på andra sidan gatan och ropade slagord.

– Vi tänker inte sitta still när våra bröder och systrar i världen diskrimineras, säger "Louise", som säger att hon kommer från Danmark.

Polisens insatsbefäl Martin Körlof säger om personerna som tog sig in på ambassadområdet:

– De kommer att rapporteras för brott, olaga intrång. Om de är gripna kan jag inte svara på just nu.

Enligt honom var situationen aldrig hotfull. De två personerna är identifierade av polisen och har blivit avlägsnade från platsen. De har nu blivit frigivna av polisen.

– De har avlägsnats till stadens centrala delar, säger Björn Svensson, befäl på ledningscentralen.

Senare i dag planeras en demonstration utanför ambassaden som beräknas samla runt 600 personer, skriver TT.

Demonstrationens arrangörer säger att Femen-aktionen inte har något med den att göra.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag