Fembarnsmor sköts till döds av sin bror

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Den 27-åriga kvinnan gifte sig med den hon älskade. Det tolererade inte släkten.

I höstas reste hennes bror till Irak - där dödade han sin syster, misstänker polisen - och återvände till Sverige.

Inför ögonen på sin son ska kvinnan ha förts bort och skjutits ihjäl.

Brodern, svensk medborgare och själv trebarnspappa, lurade med sig sin 27-åriga syster och hennes tolvårige son utanför staden. Där misshandlade han sin syster svårt och sköt ihjäl henne, misstänker polisen. Hennes son skickades hem i en taxi. - Han pratade många gånger om att hon måste dö, säger en person i familjens närhet. 32-åringen som misstänks för hedersmord på sin syster bor tillsammans med fru och barn i en förort till Stockholm. Flera gånger ska han ha försökt förmå släkten i Irak att döda systern.

Dödsdom från släktingarna - Men de vägrade, det var släktingarna i Sverige som bestämde att hon måste dö, säger Expressens källa. I slutet av oktober reste i stället brodern själv till Irak för att döda sin syster. - Vi hyser inga tvivel om att han dödat sin syster, säger Hans Ölvebro som är chef för Rikskriminalens enhet som utreder hedersmord. Trots det är 32-åringen fortfarande på fri fot. - Det är personalbrist helt enkelt, vi hade kunnat gripa honom nu på julafton men valde att inte göra det, säger Hans Ölvebro. Tillsammans med sin yngre bror och tre andra släktingar planerade 32-åringen mordet. Den yngre brodern fick i uppdrag att hämta systern. Tillsammans med sin man och sina fem barn bodde kvinnan i Arbil, i norra Irak. - Han ringde på dörren och sa att allt var förlåtet, att deras äldre bror kommit från Sverige och ville träffa henne, säger en källa till Expressen. Systern tog med sig sin äldste son och följde med i bilen. - Morbror kom på morgonen och hämtade mamma, säger parets åttaårige son till den kurdiska tidningen Rewan.

Han dödade mamma En bit utanför Arbil väntade 32-åringen vid ett vattentorn. Där ska systern ha misshandlats svårt innan hon till slut sköts till döds. - Han dödade mamma och skickade hem mig i en taxi, säger hennes tolvårige son. Kvinnans man och deras fem barn gömmer sig nu av rädsla för hennes släkt. - Det är värst för barnen, den yngsta är bara drygt ett år och gråter hela tiden, säger Expressens källa. Bara några dagar efter mordet lämnade 32-åringen Irak och återvände till Sverige. Från irakiska myndigheter har svensk polis fått en rad handlingar som ska översättas när polisens julledighet är över.

FAKTA

Hedersmord
1994 mördade den kristne palestiniern Farg Dabas sin 18-åriga dotter Maryam med kniv i Hällefors.
Anledningen var att hon var kär i en muslimsk man.
14 december 1996 mördades 15-åriga Sara av sin bror och kusin i Umeå.
Hon trycktes ner i en snödriva och pojkarna ströp henne med en livrem.
24 juni 1999 mördades Pela Atroshi, 19, i Dahok Kurdistan.
av pappans två bröder.
Systern och mamman tvingades se på.
21 januari i år sköts Fadime Sahindal, 26, till döds av sin pappa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.