Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Femåringens tå amputerades efter förskoleolyckan

Hör Cecilias mamma berätta.
Cecilia.
Foto: privat
Efter olyckan har Cecilia fått amputera sin högra mittentå.
Foto: Privat
I en dryg månad åkte familjen in och ut på sjukhuset.
Foto: Privat
Linda Westerlund Berglund, mamma till Cecilia.
Foto: Privat

Ett 36 kilo tungt skåp, som borde ha varit fastskruvat, föll på fyraåriga Cecilia. Hennes tår krossades och efter att mittentån ruttnade blev läkarna tvungna att amputera. 

– Det känns så onödigt när man kunde förebyggt det, säger mamma Linda Westerlund Berglund. 

Den 17 januari 2019 var den då fyraåriga Cecilia - som nu hunnit fylla fem - och hennes föräldrar på besök i sin förskolas nya lokaler i Örnsköldsvik.

På väg därifrån sprang Cecilia i förväg mot kapprummet. Sedan hörde föräldrarna en smäll och ett illtjut. 

– Min man sprang och lyfte upp henne. Då ser man att sockan är alldeles blodig, och när vi slet av sockan ser man att det är helt... krossat, säger Linda Westerlund Berglund. 

Under kvällen opererades Cecilia.

”Den hade ruttnat”

När bandaget senare togs av hade en av tårna svartnat. För Cecilia blev det en chock att se hur en bit av tån höll på att ramla av. 

– Hon skrek ju i panik, hon kunde inte första vad det var som hände. Eftersom den hade ruttnat höll toppen på att ramla av, säger mamma Linda.

När tån inte läkte tvingades läkarna till amputation. 

– Det är för tidigt att säga om balansen kommer påverkas, det kommer visa sig när hon blir äldre, säger Linda Westerlund Berglund. 

När Cecilia såg hur bitar av tån höll på att lossna fick hon en chock.
Foto: privat

Skåpet borde ha skruvats fast 

Skåpet som ramlade över Cecilia borde ha varit fastskruvat i väggen. 

Det skulle först gjorts av fastighetsskötare, som ansåg att jobbet behövde göras av en snickare och till slut hamnade uppgiften på kommunens underleverantör som inte hann innan förskolan skulle öppna, och skåpen stoppades därför undan i ett rum. 

Personalen reagerade på att skåpen inte var fastsatta. Ur en polisanmälan som föräldrarna gjort framgår att personalen påpekat detta för rektorn.

En skyddsrond gjordes först en vecka efter olyckan. 

Mamma Linda Westerlund Berglund säger att hon är förbannad på att inte skåpet varit fastskruvad från början – men att efterspelet gjort situationen värre. 

– De ansvariga har duckat och undvikit oss, säger hon. 

”Har gjort det vi ska göra”

När Expressen under tisdagen söker Örnsköldsviks förskolechef meddelar hon att hon inte kan kommentera händelsen förrän under onsdagen.

Men till VK, som var först att uppmärksamma olyckan, har hon sagt att hon inte kan kommentera enskilda ärenden.

– Vi har gjort det vi ska göra. En olycka vill ingen ha, så vi har verkligen försökt så gott vi kan genom att handla enligt de rutiner vi ska, säger förskolechefen Kajsa From Rundblad till VK. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.