Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fyraåring till sjukhus efter drunkningstillbud

En fyraåring fick föras till sjukhus efter ett drunkningstillbud på Parkenbadet på djurparken Parken zoo i Eskilstuna.

Foto: Filip Lundh

Händelsen ska ha inträffat i en bassäng på Parken zoo, där det även finns karuseller.

Foto: Kjell Andersson

En fyraårig pojke låg på botten av en bassäng på Parken zoo i flera minuter.

Personer på plats ska ha räddat barnet ur vattnet.

– Patienten vaknade till efter cirka två minuter, säger Oscar Bussler, ledningsansvarig sjuksköterska på Mälarsjukhuset Eskilstuna.

Pojken är kvar på sjukhus för observation – det ska inte finnas någon fara för hans liv.

En person fördes till sjukhus efter ett drunkningstillbud på Parkenbadet på djurparken Parken zoo i Eskilstuna under söndagen.

Händelsen ska ha inträffat i en bassäng där den utsatta personen – en fyraårig pojke – ska ha legat på botten i runt tre minuter.

När pojken upptäcktes påbörjade personer runtomkring räddningsarbetet och ringde ambulans.

– Man påbörjade hjärt- och lungräddning varpå patienten vaknade till efter cirka två minuter och hostade upp vatten, säger Oscar Bussler, ledningsansvarig sjuksköterska på Mälarsjukhuset Eskilstuna.

– Barnet är nu under behandling, men det var vaket och piggt på vägen till sjukhuset.

Det finns ingen fara för pojkens liv, uppger personal på sjukhuset, men han kommer stanna kvar på sjukhuset för observation.

– Det är inte livshotande, men det är klart att det är allvarligt det som har hänt. Men läget är stabilt, säger Oscar Bussler på söndagskvällen.

"Barn drunknar tyst"

Parkenbadet är en fristående del av Parken Zoo med tre bassänger i olika storlekar. Via sin hemsida skriver de att de alltid har badvakter på plats.

Expressen har varit i kontakt med Parkenbadet som inte vill kommentera händelsen.

Tidigare i veckan var Expressen i kontakt med Anders Wernesten, vattensäkerhetsexpert hos Svenska livräddningssällskapet. Han menar att det råder en felaktig föreställning om hur lätt det är att upptäcka en drunkning.

– Barn vet inte vad de ska göra i vattnet, vi är den enda djurart som inte kan simma från födseln. Barn drunknar tyst. De bara sjunker, sa Wernesten då.

Experten: Det går fort

Han berättade också att barn i åldrarna 0-6 är vanligast förekommande i drunkningstillbud vid simhallar – trots att de oftast har föräldrar med sig.

– Det går så oerhört, oerhört fort. Det kan räcka att man vänder bort blicken, sen är barnet borta. Det går fort och det sker tyst och det är alltid lika överraskande.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!