Ronans mamma Calandra Burgess berättar för tv-kanalen KPTV att alla hennes tre barn vaccinerats för influensan i november.
Ronans mamma Calandra Burgess berättar för tv-kanalen KPTV att alla hennes tre barn vaccinerats för influensan i november.

Femåring död i svininfluensan

Publicerad

Ronan, 5, dog i svininfluensan.

Han insjuknade på juldagen och avled bara några dagar senare.

– Min son föll ihop på golvet, och blev blå. Både jag och min man gjorde hjärt-lungräddning tills ambulansen kom, säger mamman Calandra Burgess.

Läkarna i Oregon, USA, har bekräftat att 5-åriga Ronan Burgess dog av H1N1-viruset, i folkmun kallat svininfluensan, skriver KPTV.com.

Mamman Calandra Burgess berättar för tv-kanalen att alla hennes tre barn vaccinerats mot influensan i november, och därför blev hon så förvånad när hennes yngste son Ronan blev sjuk.

– Han kände sig väldigt varm, så vi tog tempen, då hade han 40,4 grader, säger hon.

Blev snabbt dålig

Barnläkaren trodde att Ronan hade krupp, men när han inte blev bättre så kördes han in till akuten på juldagen.

På sjukhuset röntgade hans mjukdelar och då upptäckte de att hans luftvägar var trånga. Men Ronan skickades hem med beskedet att det inte var något att oroa sig för.

Men på bara några timmar förändrades allt. Ronan föll ihop på golvet och ansiktet blev blått. Föräldrarna gjorde hjärt-lungräddning tills ambulansen kom.

Vill berätta om sonens öde

Ronan kördes till akuten igen men skickades snart till ett barnsjukhus i Portland.

Men han hade varit utan syre för länge och hjärnan hade skadats så mycket att den inte gick att rädda. Han dog bara några dagar senare.

– Det är hemskt, jag saknar min son, och det är svårt till och med att bara stå här och finnas till, säger Calandra Burgess.

Hon vill berätta om sin sons öde för att varna andra att influensavaccinet inte alltid är tillräckligt mot H1N1-viruset.

– Vaccination eller inte, om ditt barn har feber och influensaliknande symtom så måste den träffa en läkare. Det är något min son skulle hålla med om tror jag, för att hjälpa andra människor, säger mamman Calandra Burgess.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonalens

 

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag