Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Femåring död i svininfluensan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ronans mamma Calandra Burgess berättar för tv-kanalen KPTV att alla hennes tre barn vaccinerats för influensan i november.

Ronan, 5, dog i svininfluensan.

Han insjuknade på juldagen och avled bara några dagar senare.

– Min son föll ihop på golvet, och blev blå. Både jag och min man gjorde hjärt-lungräddning tills ambulansen kom, säger mamman Calandra Burgess.

Läkarna i Oregon, USA, har bekräftat att 5-åriga Ronan Burgess dog av H1N1-viruset, i folkmun kallat svininfluensan, skriver KPTV.com.

Mamman Calandra Burgess berättar för tv-kanalen att alla hennes tre barn vaccinerats mot influensan i november, och därför blev hon så förvånad när hennes yngste son Ronan blev sjuk.

– Han kände sig väldigt varm, så vi tog tempen, då hade han 40,4 grader, säger hon.

Blev snabbt dålig

Barnläkaren trodde att Ronan hade krupp, men när han inte blev bättre så kördes han in till akuten på juldagen.

På sjukhuset röntgade hans mjukdelar och då upptäckte de att hans luftvägar var trånga. Men Ronan skickades hem med beskedet att det inte var något att oroa sig för.

Men på bara några timmar förändrades allt. Ronan föll ihop på golvet och ansiktet blev blått. Föräldrarna gjorde hjärt-lungräddning tills ambulansen kom.

Vill berätta om sonens öde

Ronan kördes till akuten igen men skickades snart till ett barnsjukhus i Portland.

Men han hade varit utan syre för länge och hjärnan hade skadats så mycket att den inte gick att rädda. Han dog bara några dagar senare.

– Det är hemskt, jag saknar min son, och det är svårt till och med att bara stå här och finnas till, säger Calandra Burgess.

Hon vill berätta om sin sons öde för att varna andra att influensavaccinet inte alltid är tillräckligt mot H1N1-viruset.

– Vaccination eller inte, om ditt barn har feber och influensaliknande symtom så måste den träffa en läkare. Det är något min son skulle hålla med om tror jag, för att hjälpa andra människor, säger mamman Calandra Burgess.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.