Mitt i natten, när alla hade somnat, tog femåriga Tora på sig cykelhjälmen och smög ut. Planen: Cykla fem mil. Foto: Peter Jigerström/Mvt.Se / PETER JIGERSTROMMitt i natten, när alla hade somnat, tog femåriga Tora på sig cykelhjälmen och smög ut. Planen: Cykla fem mil. Foto: Peter Jigerström/Mvt.Se / PETER JIGERSTROM
Mitt i natten, när alla hade somnat, tog femåriga Tora på sig cykelhjälmen och smög ut. Planen: Cykla fem mil. Foto: Peter Jigerström/Mvt.Se / PETER JIGERSTROM
Strax före klockan 5 på morgonen blev flickan hemskjutsad av två poliser - som nu har blivit inbjudna till hennes dinosauriekalas. Foto: Peter Jigerström/Mvt.Se / PETER JIGERSTROMStrax före klockan 5 på morgonen blev flickan hemskjutsad av två poliser - som nu har blivit inbjudna till hennes dinosauriekalas. Foto: Peter Jigerström/Mvt.Se / PETER JIGERSTROM
Strax före klockan 5 på morgonen blev flickan hemskjutsad av två poliser - som nu har blivit inbjudna till hennes dinosauriekalas. Foto: Peter Jigerström/Mvt.Se / PETER JIGERSTROM
Toras cykel. Foto: PrivatToras cykel. Foto: Privat
Toras cykel. Foto: Privat
Olle bor mer än en mil från Tora, som inte visste exakt vart hon var på väg. Foto: PrivatOlle bor mer än en mil från Tora, som inte visste exakt vart hon var på väg. Foto: Privat
Olle bor mer än en mil från Tora, som inte visste exakt vart hon var på väg. Foto: Privat
Nu har poliserna blivit inbjudna till hennes födelsedagskalas. Foto: PrivatNu har poliserna blivit inbjudna till hennes födelsedagskalas. Foto: Privat
Nu har poliserna blivit inbjudna till hennes födelsedagskalas. Foto: Privat

Femåriga Tora smet ut – tänkte cykla en mil

Publicerad

Mitt i natten, när alla hade somnat, tog femåriga Tora på sig cykelhjälmen och smög ut.

Planen: En cykeltur på över en mil till förskolekompisen Olle för att leka.

– Han skulle skriva Olle stort på dörren så att jag skulle hitta, säger Tora till Corren.

Strax före klockan 5 på morgonen blev flickan hemskjutsad av två poliser - som nu har blivit inbjudna till hennes dinosauriekalas.

När femåriga Tora från Linköping lekte med förskolekompisen Olle för någon vecka sedan sa det klick direkt. Flickans mamma Nanette Röyter, 25, hade lovat att styra upp ett nytt tillfälle för kompisarna att leka, men ännu var inget planerat.

Det dög inte för Tora, som under flera dagar pratat om att smyga hemifrån mitt i natten för att kunna leka med bästisen.

– Det har varit lite olika planer. En gång skulle hon träffa Olle på Coop och en gång skulle de till Ikea tillsammans. Det kändes inte sannolikt så jag har inte tagit det på allvar, berättar mamma Nanette Röyter.

Men under natten till onsdagen gjorde Tora slag i saken.

När alla hade somnat packade 5-åringen ned lite glittrig tejp som de kunde pyssla med. Hon tog på sig jacka, skor och cykelhjälm och smög ut från bostaden - utan att någon vaknade.

Skulle skriva namn på dörren

Toras mamma Nanette.Foto: Privat

– Jag ville visa tejpen för Olle. Han trodde inte riktigt på att de glittrar. Sedan smög jag ut. Det var lite svårt att smyga, för jackan prasslade, säger Tora till Corren.

Olle bor mer än en mil från Tora, som inte visste exakt vart hon var på väg. Men det fanns en plan.

– Hon sa att Olle skulle skriva sitt namn på en dörr så att hon skulle veta när hon har kommit rätt, berättar Nanette Röyter.

En ensam femåring som cyklar mitt i natten väcker uppmärksamhet. Allmänheten larmade polisen som fick tag på flickan tre kilometer från bostaden.

Strax före klockan 05 på morgonen vaknade mamma Nanette av att Tora, i sällskap med två poliser, klampade in.

– Jag vaknade av att jag hörde röster i hallen, att Tora stod och pratade. Sedan kom de in i sovrummet, berättar Nanette och fortsätter:

Dinosaurie- och poliskalas

– Det första Tora sa var: "Jag har fått åka polisbil!", säger hon.

Nu har poliserna blivit inbjudna till hennes födelsedagskalas, som efter färden i polisbilen har fått ett originellt tema.

– Hon har pratat om att ha ett dinosauriekalas men nu blir det dinosaurie- och poliskalas, säger Nanette.

Tora utesluter inte att hon själv blir polis en dag. Till Corren säger hon:

– Det verkar kul. Men lite svårt att fånga tjuvar. Alla jobb verkar jätteroliga, jag kan bli vad som helst. Utom tjuv!

För mamma Nanette var det tur i oturen att hon låg och sov när Tora smög ut. Det gjorde att hon aldrig hann frukta för dotterns säkerhet innan hon var tillbaka i hemmet.

– Om jag hade varit vaken hade jag så klart varit livrädd som alla föräldrar. Det kan hända vad som helst när man är ute och cyklar ensam och är så liten, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


öda

Till Expressens startsida

Mest läst i dag