Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Femåriga Tora smet ut – tänkte cykla en mil

Mitt i natten, när alla hade somnat, tog femåriga Tora på sig cykelhjälmen och smög ut. Planen: Cykla fem mil. Foto: Peter Jigerström/Mvt.Se / PETER JIGERSTROM
Strax före klockan 5 på morgonen blev flickan hemskjutsad av två poliser - som nu har blivit inbjudna till hennes dinosauriekalas. Foto: Peter Jigerström/Mvt.Se / PETER JIGERSTROM
Toras cykel. Foto: Privat
Olle bor mer än en mil från Tora, som inte visste exakt vart hon var på väg. Foto: Privat
Nu har poliserna blivit inbjudna till hennes födelsedagskalas. Foto: Privat

Mitt i natten, när alla hade somnat, tog femåriga Tora på sig cykelhjälmen och smög ut.

Planen: En cykeltur på över en mil till förskolekompisen Olle för att leka.

– Han skulle skriva Olle stort på dörren så att jag skulle hitta, säger Tora till Corren.

Strax före klockan 5 på morgonen blev flickan hemskjutsad av två poliser - som nu har blivit inbjudna till hennes dinosauriekalas.

När femåriga Tora från Linköping lekte med förskolekompisen Olle för någon vecka sedan sa det klick direkt. Flickans mamma Nanette Röyter, 25, hade lovat att styra upp ett nytt tillfälle för kompisarna att leka, men ännu var inget planerat.

Det dög inte för Tora, som under flera dagar pratat om att smyga hemifrån mitt i natten för att kunna leka med bästisen.

– Det har varit lite olika planer. En gång skulle hon träffa Olle på Coop och en gång skulle de till Ikea tillsammans. Det kändes inte sannolikt så jag har inte tagit det på allvar, berättar mamma Nanette Röyter.

Men under natten till onsdagen gjorde Tora slag i saken.

När alla hade somnat packade 5-åringen ned lite glittrig tejp som de kunde pyssla med. Hon tog på sig jacka, skor och cykelhjälm och smög ut från bostaden - utan att någon vaknade.

Skulle skriva namn på dörren

Toras mamma Nanette. Foto: Privat

– Jag ville visa tejpen för Olle. Han trodde inte riktigt på att de glittrar. Sedan smög jag ut. Det var lite svårt att smyga, för jackan prasslade, säger Tora till Corren.

Olle bor mer än en mil från Tora, som inte visste exakt vart hon var på väg. Men det fanns en plan.

– Hon sa att Olle skulle skriva sitt namn på en dörr så att hon skulle veta när hon har kommit rätt, berättar Nanette Röyter.

En ensam femåring som cyklar mitt i natten väcker uppmärksamhet. Allmänheten larmade polisen som fick tag på flickan tre kilometer från bostaden.

Strax före klockan 05 på morgonen vaknade mamma Nanette av att Tora, i sällskap med två poliser, klampade in.

– Jag vaknade av att jag hörde röster i hallen, att Tora stod och pratade. Sedan kom de in i sovrummet, berättar Nanette och fortsätter:

Dinosaurie- och poliskalas

– Det första Tora sa var: "Jag har fått åka polisbil!", säger hon.

Nu har poliserna blivit inbjudna till hennes födelsedagskalas, som efter färden i polisbilen har fått ett originellt tema.

– Hon har pratat om att ha ett dinosauriekalas men nu blir det dinosaurie- och poliskalas, säger Nanette.

Tora utesluter inte att hon själv blir polis en dag. Till Corren säger hon:

– Det verkar kul. Men lite svårt att fånga tjuvar. Alla jobb verkar jätteroliga, jag kan bli vad som helst. Utom tjuv!

För mamma Nanette var det tur i oturen att hon låg och sov när Tora smög ut. Det gjorde att hon aldrig hann frukta för dotterns säkerhet innan hon var tillbaka i hemmet.

– Om jag hade varit vaken hade jag så klart varit livrädd som alla föräldrar. Det kan hända vad som helst när man är ute och cyklar ensam och är så liten, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!