Polisens svar om sågade utredningen

Chefsrådman Erica Hemtke förklarar dom i målet om en grov våldtäkt i Fittja, under en pressträff i Södertörns tingsrätt.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nina Rung, kriminolog och sexualbrottsexpert, kallar polisutredningen för ”kasst polisarbete”.

Domstolen är djupt kritisk till polisutredningen av gruppvåldtäktsfallet i Fittja.

Nu frikänns alla fem män. 

– Om de här missarna har begåtts så måste vi ta till oss av det, säger Andreas Franke, gruppchef hos polisen. 

Här är delarna i polisutredningen som pekas ut som misstag.

I augusti 2016 polisanmälde en kvinna att hon blivit våldtagen av flera män i ett trapphus i Fittja. Ett 20-tal personer ska ha varit på platsen. Kvinnan uppgav att runt åtta män förgrep sig på henne och att hon blivit misshandlad under gärningen. 

Polisen säkrade spår av sperma på hennes kläder, som i slutet av fjolåret matchades mot tre personer. Men det var först i juni i år som männens greps. 


LÄS MER: Alla fem män frias i gruppvåldtäktsfallet – polisen sågas


I november åtalades männen i Södertörns tingsrätt för grov våldtäkt och ytterligare två män för medhjälp. På tisdagen friades samtliga från misstankarna och domstolen ägnar flera sidor av domen till att kritisera brister i polisutredningen. 

”I detta fall har rättegången visat på åtskilliga brister i utredningen”, skriver domstolen. 

1. Undersökte fel trapphus 

Domstolen riktar skarp kritik mot det faktum att utredarna undersökte fel brottsplats. Kvinnan fick i polisbil på väg till Södersjukhuset mottagning för våldtagna kvinnor peka ut brottsplatsen på en karta i en mobiltelefon. 

”Om det i detta läge blev fel vid utpekandet av brottsplats är det inte konstigt. På grund av detta kom dock de initiala åtgärderna i form av brottsplatsundersökning och spårsäkring att ske på ett annat ställe än det som nu påstås vara brottsplatsen. Med hänsyn till omständigheterna vid utpekandet av brottsplatsen framstår det som anmärkningsvärt att detta utpekande inte närmare kontrollerades så snart det var möjligt”

Uppgifterna om brottsplatsen korrigerades först tio månader efter händelsen och 

”Härigenom kan naturligtvis viktiga fynd ha gått förlorade”, skriver domstolen.

Trappuppgången där kvinnan anmälde att våldtäkten skedde.

2. Drog ut på tiden

Södertörns tingsrätt sågar saktfärdigheten i utredningen och lyfter på flera ställen i domen fram problematiken med att så lång tid hann gå innan nya utredningsåtgärder vidtogs. 

”Målsäganden har rätt att förvänta sig ett bra och professionellt bemötande. I detta ingår också att rätt utredningsåtgärder utförs, i rätt tid och på rätt sätt. Bristerna i utredningen i förening med den tid som har gått sedan händelsen kan ha medfört att bevisläget försämrats”, skriver domstolen. 

3. Fotokonfrontationen

Södertörns tingsrätt sågar även dokumentationen av och innehållet i den fotokonfrontation som polisen genomförde med kvinnan.  

”Kvinnans utpekanden av de misstänkta har varken gått till eller dokumenterats på ett godtagbart sätt”, skriver domstolen. 

Domstolen trycker på att forskning och tidigare domar visat vikten av försiktighetsåtgärder och rutiner vid fotokonfrontationer. I Fittja-utredningen har polisen frångått praxis genom att berätta att männen som hon ska se bilder på är inlåsta och att det finns bevisning mot dem.

”Risken för påverkan i ett fall som detta kan knappast underskattas”, skriver domstolen.

4. Dokumentation av uppgifterna

Domstolen skriver att kvinnan lämnat motstridiga och bitvis icke-tillförlitliga uppgifter. Samtidigt riktar tingsrätten kritik mot hur hennes uppgifter dokumenterats. En polisman hade kontinuerlig kontakt med kvinnan under utredningen, men flera uppgifter dokumenterades inte ordentligt – eller skrevs långt i efterhand. Södertörns tingsrätt slår ner på att en rad avgörande uppgifter bara beskrevs i promemorior i stället för att dokumenteras genom förhör med målsäganden.

”Det finns enligt tingsrättens uppfattning brister i dokumentationen av hur målsägandens utpekande av brottsplats och personer närmare gått till”, skriver domstolen och lyfter fram kvinnans perspektiv: 

”Det kan nämnas att målsäganden har uppgett att hon från och med juni 2017 berättat precis samma saker som i tingsrätten för polisen. Hon har sagt sig vara förvånad över att hennes uppgifter inte framgår av förhörsutskrifterna”

5. Förhören

Domstolen lyfter även fram brister från förhören med de misstänkta. Bland annat fick en av de misstänkta felaktigt höra att han blivit utpekad av kvinnan under en fotokonfrontation respektive att hans sperma ska ha hittats på en adress. 

Dom för en grov våldtäkt i Fittja meddelades under en pressträff i Södertörns tingsrätt.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Domaren: ”Missat tillfällen”

Domare och chefsrådman vid Södertörns tingsrätt Erica Hemtke är djupt kritisk till hur polisutredningen bedrivits: 

– De misstag som har gjorts, har gjort att den här kvinnan slutligen stått väldigt ensam och fått bära ansvaret för den här rättegången mycket själv. Man har inte säkrat stödbevisning, man har kanske missat tillfällen att säkra spår på rätt plats, säger Hemtke och fortsätter:

– Vi vet inte vad en korrekt utförd utredning hade mynnat ut i. Men det kan också ha inneburit att tre unga män suttit häktade i ett halvår. 

Vem bär ansvaret? 

– Jag tänker inte peka ut någon, för det kan inte jag. Jag vet inte hur polisens arbete varit upplagt, vilka resurser de haft att jobba med eller deras förutsättningar. Jag vet bara att det som kommit fram i slutändan inte höll måttet. 


LÄS MER: Catarina Lundbäck: Polisen missade på alla punkter


Andreas Franke, gruppchef för grova brottsgruppen som utredde fallet, beklagar missen med brottsplatsen. 

– Det är hemskt olyckligt att det händer, men vi använder de uppgifter vi får. Får vi en adressangivelse så utgår vi från den. Men så fort det framkom uppgifter som tydde på att den var felaktig så har vi agerat på det och gjort en ny brottsplatsundersökning, säger han. 

Franke har inte hunnit sätta sig in i domen och ber om att få återkomma med svar på övriga punkter.

– Om de här missarna har begåtts så måste vi ta till oss av det. Vi ska gå igenom domen med utredare och åklagare, säger han.

Nina Rung, kriminolog och sexualbrottsexpert, kallar polisutredningen för ”kasst polisarbete”.

Nina Rung, kriminolog och sexualbrottsexpert, kallar polisutredningen för ”kasst polisarbete” och hoppas att Justitieombudsmannen, JO, granskar utredningen. 

– Det vore väldigt bra att få det utrett. Hur kunde det gå så fel? säger hon till TT. 

Även JK eller särskilda åklagarkammaren – som hanterar anmälningar mot poliser – kan utreda om rena lagöverträdelser begåtts. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.