Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fyra saker som hänt i Ukraina under dagen

En TOS-1, som kan avfyra ”alla bombers fader”.
Foto: TASS/TT

 Ryska styrkor uppger att de har full kontroll över den viktiga hamnstaden Cherson i södra Ukraina.

De ryska styrkorna rycker allt närmare Ukrainas huvudstad Kiev, uppger stadens borgmästare enligt nyhetsbyrån Reuters.

Attacker har skett mot ett polishus och en universitetsbyggnad i Charkiv. Under tidiga morgonen kom även rapporter om att ett militärsjukhus i staden blivit attackerat.

Ryssland förbereder en operation för att förklara Ukrainas tidigare president Viktor Janukovytj som ”Ukrainas president”, enligt källor inom den ukrainska underrättelsetjänsten. 

Här är det viktigaste händelserna från kriget som skett under dagen.


Kriget i Ukraina påverkar säkerhetsläget i hela Europa – se till att du har Expressens app nedladdad för att få viktiga uppdateringar och nyheter om kriget.

RYSSLAND: FULL KONTROLL ÖVER CHERSON

Ryska styrkor uppger vid 08-tiden på onsdagen att de har full kontroll över den viktiga hamnstaden Cherson i södra Ukraina. Uppgifterna har i nuläget inte bekräftats av ukrainska myndigheter. 

Bilder, både rörliga och skärmdumpar, som CNN tagit del av och även undersökt visar ryska militärfordon i en rondell i norra Cherson och vid torget Svobody i de centrala delarna av staden, där det regionala styret har sitt högkvarter. Filmerna tycks visa att fordonen tar sig fram obehindrat och att staden därmed kan vara intagen. 

BORGMÄSTAREN: RYSKA TRUPPER NÄRMAR SIG KIEV

De ryska styrkorna rycker allt närmare Ukrainas huvudstad Kiev. Det uppger stadens borgmästare enligt nyhetsbyrån Reuters. 

Under morgonen har flera flyglarm ljudit i Kiev och under natten har tungt ryskt artilleri beskjutit staden Borodjanka, fem mil från Kiev, där två bostadskvarter förvandlats till spillror i vad som verkar vara flygbombningar.

ATTACKER MOT BYGGNADER I CHARKIV

Under morgonen skedde en attack i Charkiv, landets näst största stad. Ett polishus och en universitetsbyggnad träffades av ryskt artilleri. Under tidiga morgonen kom även rapporter om att ryska fallskärmsjägare attackerat ett militärsjukhus i staden, enligt den ukrainska armén. 

Rapporterna kommer efter intensiv beskjutning med artilleri och robotar i flera dagar. Ukrainas president Zelenskyj kallade Rysslands agerande i just Charkiv för såväl krigsbrott som statsterrorism under tisdagen.

UPPGIFTER: RYSSLAND VILL TILLSÄTTA TIDIGARE PRESIDENTEN

Ukrainas tidigare president Viktor Janukovytj befinner sig för närvarande i Belarus huvudstad Minsk då Ryssland förbereder en operation för att förklara honom som ”Ukrainas president”. Det uppger källor inom den ukrainska underrättelsetjänsten till tidningen Pravda och Kyiv Post. 

Mykhailo Podolyak, rådgivare till president Zelenskyj, uppger också för Reuters att man för diskussioner om ytterligare samtal med Ryssland. Källor till den ryska statligt kontrollerade nyhetsbyrån RIA Novosti uppger att samtal kommer ske ikväll.

Zelenskyj: Vi är redo för allt

Ukrainas president i intervju med CNN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.