Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fem saker som hänt i Ukraina den 9 mars

Ilska efter att Ryssland rapporteras ha bombat ett barnsjukhus.

Kärnkraftsverket Tjernobyl helt strömlöst, rapporterar ukrainska medier

 Satelitbilderna visar mörkret i Ukraina.

Ryssland utlovar ännu en vapenvila och ”humanitära korridorer” från flera städer.

USA sågar det polska erbjudandet om stridsflyg till Ukraina: ”Inte hållbart”.

Följ allt som händer i kriget i Expressens app. Ladda ner den på din Iphone eller Android, och aktivera pushnotiser i utrikeskategorin.

Förlossningsavdelning bombad

Ett sjukhus med en förlossningsavdelning i staden Mariupol har bombats och minst 17 personer uppges ha skadats. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kallar bombningen för ett illdåd och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson säger att Putin kommer hållas ansvarig för ”sina fruktansvärda brott”.

Bilder och filmer från platsen visar en stor förödelse, byggnaden är kraftigt skadad och bråte ligger överallt i rum och gångar.

Satellitbilder från den utsatta kuststaden visar hur bland annat matbutiker och gallerior har jämnats med marken efter bombningar.

Tjernobyl helt strömlöst

Det ukrainska kärnkraftsverket Tjernobyl är helt strömlöst, rapporterar ukrainska medier. 

”Striderna fortsätter, vilket nu omöjliggör reparationsarbete och att åter få tillbaka strömmen”, lyder ett pressmeddelande från det statligt energibolaget Ukrenergo.

Den ukrainska myndigheten varande för att om inte kärnbränslet kyls ner kan strålning sprida sig. 

Strålsäkerhetsmyndigheten följer utvecklingen i Ukraina efter uppgifterna men Jan Hanberg, enhetschef anläggningssäkerhet säger till Expressen att han inte är speciellt orolig. 

– Min första reaktion är att det inte är särskilt allvarligt. På Tjernobyls kärnkraftsanläggning har man ett lager för utbränt använt kärnbränsle. Där finns relativt mycket bränsle som står i bassänger – men det bränslet har inte varit aktivt på 20-25 år. Det innebär att resteffekten nu är väldigt låg så det är inget problem att kyla det. 

På tisdagen skriver IAEA att det fjärrövervakningssystem som används i Tjernobyl slutat sända och att den ukrainska tillsynsmyndigheten numera endast kan kommunicera med anläggning via mejl.

IAEA säger även att personalen i Tjernobyl ännu inte har bytts av sedan ryska styrkor tog kontroll över kärnkraftverket. Det innebär att samma drygt 200 anställda har drivit anläggningen i 13 dagar.

Ryska styrkor attackerade och tog kontroll över Europas största kärnkraftverk Zaporizjzja i helgen.

https://datawrapper.dwcdn.net/YCOdP/3/

Ryssland utlovar vapenvila – igen

Ryssland meddelar att man kommer att genomföra ett ”humanitärt eldupphör” under onsdagsmorgonen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Vapenvila ska inledas med start klockan 9 onsdag morgon, lokal tid.

Ryssland säger att man då kommer upprätta ”humanitära korridorer” för att ukrainare ska kunna fly städerna Kiev, Cherniv, Sumy, Charkiv och Mariupol.

Minst 5 000 personer har evakuerats från staden Sumy, i norra Ukraina, under tisdagens insats. Det säger Ukrainas vice premiärminister Iryna Vereshchuk. Under tidigare utlovade vapenvilor har Ryssland anklagats för att ha attackerat och dödat civila som försökt fly. Bland annat under tisdagens evakuering från Mariupol fick återigen avbrytas efter beskjutning.


USA: Polska erbjudandet om stridsflyg inte hållbart

Pentagon tror inte att det polska erbjudandet om stridsflygplan till Ukraina är ”hållbart”, skriver försvarsdepartementet i ett uttalande.

”Utsikten att stridsflygplan som står ”till USA:s förfogande” lyfter från en amerikansk/Nato-bas i Tyskland för att flyga in i luftrum där det pågår strider med Ryssland, över Ukraina, väcker allvarliga frågor för hela Nato. Det står helt enkelt inte klart för oss att det finns någon logisk grund för det.”


Satelitbilderna visar Ukrainas mörker

Nasa har publicerat flera satellitbilder tagna på natten som visar hur Ukraina hamnat i mörker, skriver Sky News. 

Sedan Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari framstår Ukraina som ett mörkt område omgivet av upplysta grannländer.

Ukraina 7 mars, 10 dagar efter invasionen inleddes.
Foto: Nasa
Ukraina 24 februari, natten Ryssland gick in i Ukraina.
Foto: Nasa

Läget i 10 ukrainska städer 8/3

Sumy

Under natten mot tisdagen genomförde rysk militär flera attacker mot staden Sumy i de nordöstra delarna av landet. Enligt flera nyhetsmedier har tio personer dödats, däribland barn, under nattens räd.

På tisdagsmorgonen öppnade humanitära korridorer från staden och under dagen kunde omkring 5 000 människor evakueras.

Odessa

Den strategiskt viktiga hamnstaden Odessa i södra Ukraina besköts under natten rapporterar BBC. De tre till fyra smällar som under natten hördes över staden var det Ukrainska luftvärnet som sköt ner ryska robotar tänkta att träffa staden. Ukrainas president Volodymir Zelenskyj uppgav under söndagen att Ryssland gör sig redo för att bomba den viktiga hamnstaden Odessa.

Mykolajiv

Sedan i måndags har hårda strider har pågått i staden Mykolajiv, i södra Ukraina mellan Mariupol och Odessa. Ryssarna intog staden, men lyckades inte behålla kontrollen över den. Ukraina meddelade på måndagseftermiddagen att de tagit tillbaka stadens flygplats.

Charkiv

Ukrainas näst största stad som ligger i de nordöstra delarna av landet. Under helgen ska ryska styrkor skjutit raketer mot ett fysikinstitut, där kärnämnen och en reaktor finns. Ett tv-torn har också attackerats. Under natten mot tisdag har attackerna fortsatt och flera civila rapporteras döda. Även en atomforskningsanläggning skadades. IAEA gör bedömningen att skadorna inte borde leda till några konsekvenser för strålningen.

Kiev

Huvudstaden Kiev är fortsatt hårt pressat av de ryska militära framryckningarna. Under måndagen utkämpades hårda strider i fyra förorter till huvudstaden: Bucha, Hostomel, Vorzel och i Irpin. Under tisdagsmorgonen kommer rapporter om att tusentals ukrainare flyr Iprin.


Dessa städer kontrolleras av Ryssland:

Cherson, Melitopol, Berdyansk, Donetsk och Luhansk

Här skjuter ryska pansarvagnen sönder bilen

Äldre paret dödas när deras bil blir beskjuten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.