Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Raketer har slagit ner i USA:s ambassad i Irak

USA:s ambassad i Bagdad.Foto: AHMED JALIL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: HADI MIZBAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: KHALID MOHAMMED / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: KHALID MOHAMMED / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: HADI MIZBAN / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Oroligheten i Irak ökar. Tre raketer träffade den amerikanska ambassaden samtidigt som en regimkritisk demonstrant dödades i Bagdad under söndagen, rapporterar flera internationella medier. 

– Vi manar på Iraks regerings att fullfölja sina skyldigheter att skydda våra diplomatiska faciliteter, skriver USA:s utrikesdepartement i ett uttalande. 

Under söndagen ska tre raketer som avfyrades mot den gröna zonen i Iraks huvudstad Bagdad ha träffat den övergivna amerikanska ambassaden. Det uppger nyhetsbyrån AFP. 

Attacken var den tredje mot den amerikanska ambassaden den senaste månaden, men den första att träffa sitt mål. En av raketerna träffade kafeterian, medan de andra två smällde ned precis i närheten. 

Enligt en källa till AFP ska minst en person vara skadad, men vare sig nationalitet eller skadeläge är för tillfället känt. Ingen grupp eller land har i dagsläget tagit på sig attacken, men USA har beskyllt Iran-backade irakiska miliser för tidigare attacker mot ambassaden. 

Iraks premiärminister Adel Abdul Mahdi gick genast ut och fördömde attacken, och menade att ”aggressionen” kan leda till att Irak återigen blir en krigszon. 

Det amerikanska utrikesdepartementet gick även ut med ett uttalande, där man uppmanade Irak att beskydda ambassaden. 

– Vi manar på Iraks regerings att fullfölja sina skyldigheter att skydda våra diplomatiska faciliteter, skriver departementet.

Ambassaden i Bagdad har varit tömd på personal sedan årsskiftet, då den stormades av USA-kritiska demonstranter. 

Regimkritiska protester ledde till dödsfall

Det var även oroligheter i andra delar av Bagdad under söndagen. Inne i huvudstadens centrala delar dödades en regimkritisk demonstrant av irakiska säkerhetsstyrkor, enligt nyhetsbyrån AP. Byrån rapporterar också om att minst 28 personer ska vara skadade, efter att drygt hundra personer tagit sig ut på gatorna för att vädra sitt missnöje. 

De våldsamma drabbningarna mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter har pågått sedan oktober i fjol. Det som började som en massproteströrelse mot korruption och arbetsbrist förvandlades snabbt till en regimkritisk rörelse som ville störta den regim som sedan USA-invasionen 2003 suttit på makten. Över 500 demonstranter ska enligt AP mist liver i demonstrationerna. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.