Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fem punkter: Därför avgick Mona Sahlin

Mona Sahlin intervjuas om intyget. Foto: Erik Gustafson

Så här ledde Expressens avslöjande fram till Mona Sahlins avgång.

■■ Onsdag 4 maj avslöjar Expressen att regeringens nationella samordnare Mona Sahlin skrivit ett falskt intyg åt sin tidigare livvakt. Hon intygade att han tjänar 120 000 kronor per månad, medan han i själva verket har 43 000 kronor per månad. Intyget med det höga beloppet behövdes för att han skulle kunna köpa en lyxbostad i Saltsjöbaden.

■■ I Expressens artikel säger Mona Sahlin först att uppgifterna om den före detta livvaktens inkomst är korrekta. Hon säger också att hon själv delvis betalar hans lön via sitt bolag. "Så har det varit. Så är det inte nu, men så har det varit" säger hon.

■■ I artikeln beskrivs sedan hur Mona Sahlin ber om nytt möte med Expressen och säger då i intervjun att hon skrivit fel på intyget till före detta livvakten. "Om lönen han har från regeringskansliet så har jag skrivit fel". Hon säger att hans statliga lön är 43 000 kronor, och att hon själv betalar honom 60 000 kronor via sitt eget bolag för att hjälpa henne med säkerhetsbedömningar.

■■ Under onsdagen 4 maj framgår att det finns ett ärende hos polisen angående Mona Sahlins förehavanden kring intyget. Enligt källor till Expressen har en förundersökning inletts om osant intygande alternativt grovt osant intygande. Den ska ha inletts 22 april i år.

■■ På kvällen samma dag som avslöjandet, den 4 maj, meddelas från kulturdepartementet att Mona Sahlin avgår som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

"Jag respekterar Mona Sahlins beslut att lämna sitt uppdrag. Hon har utfört ett mycket värdefullt arbete i sin roll som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism" säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.