Fem olösta religiösa mysterier

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Det är inte bara filmernas Indiana Jones som letat efter den heliga graal. Skattjägare världen över drömmer fortfarande om att kunna lägga beslag på den berömda kalken.
Men har den ens funnits?
Tja, jakten på historiens religiösa skatter har pågått genom århundraden och nya spår fortsätter att ge de mytiska berättelserna bränsle.
Förbundsarken, det sanna korset och dödahavsrullarna – här är fem religiösa mysterier, listade av The Telegraph.

1. Spåren leder till Etiopien – kanske

Så här skulle förbundsarken ha kunnat se ut.
Foto: Wikimedia commons

Förbundsarken

I äventyrsfilmen Jakten på den försvunna skatten letar Indiana Jones, spelad av Harrison Ford, efter förbundsarken som sägs innehålla de tio budorden. Men jakten på artefakten började långt innan Hollywood la beslag på berättelsen. Genom åren har en lång rad lycksökare letat efter vad som har kommit att bli en av de mest eftersökta kristna relikerna i historien.
I Gamla testamentet berättas om hur Moses fick de tio budorden av Gud på Sinaiberget i Egypten. Budorden, som var nedtecknade på stenplattor, placerades sedan i förbundsarken, en kista täckt av guld. Senare fördes den till Salomos tempel i Jerusalem. Där ska den ha stått till år 586 f.Kr då templet, som Salomo låtit bygga, förstördes av den babyloniske härskaren Nebukadnessar II:s trupper.
Sedan dess har en rad legender florerat om förbundsarken och hur den fördes bort från Jerusalem innan ödeläggelsen. Enligt en etiopisk berättelse gav kung Salomo skatten i kärleksgåva till drottningen av Saba. Andra legender hävdar att det var parets son, den aksumitiske härskaren Menelik I, som tog skatten till sitt land. En tredje variant är inne på att förbundsarken är gömd under Tempelberget i Jerusalem.
I Uppenbarelseboken står det att arken inte ens finns på jorden, utan i himmelriket. Men det är inget som hindrat jakten från att fortsätta. Så sent som 2008 upptäckte tyska arkeologer kvarlevor av vad de hävdar är drottningen av Sabas palats – och ett altare där en del tror att förbundsarken varit placerad.
En annan som har siktet inställt på arken är Bob Cornuke som startat Biblical Archaeology Studies and Exploration Institute. Han har bakgrund som utredare i Los Angeles och använder sig av samma tekniker som när han var anställd inom rättsväsendet. 2009 undersökte han ett spår som leder till staden Axum i Etiopien. Staden var under antiken ett viktigt handelscentrum och enligt legenden togs förbundsarken hit av kungen omkring 400 e.Kr och placerades i en kyrka.


2. Den mytiska bägaren

Två olika kalker i Spanien som har förslagits vara graalen – en i Valencia och en i Leon.
Foto: Wikimedia commons

Den heliga graalen

Den heliga graalen tros vara den kopp eller skål som Jesus drack ur under den sista måltiden. Graalen sägs ha underbara krafter och fördes enlig legenden bort av Josef av Arimathea, som samlade blod i koppen då Jesus korsfästes. Enligt legenden ska graalen ha förts till berget Montsalvage där en grupp riddare vaktade kalken tills den upptogs till himmelriket.
Har det hindrat skattsökare från att leta?
Nej, inte alls. Precis som i fallet med förbundsarken har ett otal människor försökt hitta den.
Legenden om den heliga graalen fick spridning under medeltiden och har varit ett viktigt tema i litteraturen kring den brittiske kung Arthur. Den kristna reliken har även varit ett ämne för filmhjälten Indiana Jones och professor Robert Langdon i den bästsäljande romanen Da Vinci-koden.
Även om många anser att legenden om graalen är en myt, finns det en del som tror att Josef av Arimathea tog kalken till Glastonbury i England och grävde ner den – och att detta ska gå att se. Enligt de troende färgas vattnet på platsen rött eftersom det rinner genom Kristi blod. En mer trolig förklaring är dock att färgen har sitt ursprung i den järnoxidrika jorden, enligt kritiker.
I katedralen i Valencia finns en bägare som anses vara den heliga gralen, men Vatikanen har aldrig gjort anspråk på att det faktiskt är den kopp som Jesus en gång ska ha hållit i sin hand.


3. Det sanna korset – till salu på Ebay

Skattrummet i den heliga gravens kyrka i Jerusalem. I mitten: Kyrkans relik av det sanna korset. I rummet förvaras också andra heliga reliker.
Foto: Wikimedia commons

Det sanna korset

Många under tillskrivs kristendomens heliga reliker som ofta förvaras i kyrkor och kloster. På medeltiden var relikhandeln big business. Förfalskare såg chansen tjäna en rejäl hacka på folks tro och vidskeplighet.
Det kors som Jesus korsfästes på kallas för det sanna korset. Enligt berättelsen återfanns korset av kejsarinnan sankta Helena. I början på 300-talet skickades hon till det heliga landet för att försöka hitta korset på order av sin son, Konstantin den store, den kejsare som favoriserade kristenomen så mycket att den så småningom blev statsreligion i det romerska riket.
Enligt historikern Rufinus (omkring 340-410) lyckades Helena med sitt uppdrag genom att ta hjälp av en döende kvinna. För att kunna lista ut vilket av korsen som var Jesus bad hon kvinnan att känna på två stycken. Kvinnan gjorde som hon blev tillsagd, men inget hände. Då kvinnan vidrörde ett tredje kors blev hon plötsligt frisk. Ett mirakel om vi ska tro Helena som hävdade att detta var det yttersta beviset på att hon funnit det sanna korset.
Flera kyrkor i Europa hävdar att de är innehavare av delar från korset, men detta har ifrågasatts av många samfund. Några av de mest kända relikerna finns i Santa Croce in Gerusalemme, en basilika i Rom. Relikerna består av fragment av trä och en spik som sägs ha använts vid korsfästelsen.
Många har gjort undersökningar om relikernas äkthet, bland annat genom att fundera över vilket träslag som korset borde ha byggts av. 1840 tog sig den franske arkitekten Charles Rohault de Fleury en rejäl titt på alla de kända bitar som påstods härstamma från korset. Resultatet blev blandat. Bitarna som han fick tillåtelse att undersöka i mikroskop var alla gjorda av tall. Senare undersöktes ytterligare bitar, men dessa kom från olivträ.
Legenden om det sanna korset fick ny fart 2013 när turkiska arkeologer hittade en 1350 år gammal kyrka där man menade att en bit från Jesus kors fanns. Dock blev sensationen kortvarig, en av arkeologerna bakom fyndet uppgav senare att kistan där biten skulle ha förvarats var – tom.
I dag finns bitar som påstås komma från det sanna korset i bland annat Rom, Bryssel, Venedig och Paris. Även på aktionssajten Ebay dyker det titt som tätt upp bitar som sägs komma från korset – men se upp innan du slår till. Med all sannolikhet kommer det inte att bli ditt livs affär. Förfalskare försöker fortfarande att göra affärer på det eftertraktade korset två tusen år efter Jesus död.


4. Rullarna innehåller en förteckning över skatter

Dödahavsrullarna.
Foto: Wikimedia commons

Dödahavsrullarna

Det var 1947 som en samling handskrifter hittades i en grotta i Qumran på Västbanken.
Dödahavsrullarna anses vara ett av 1900-talets mest intressanta fynd. Skrifterna uppskattas vara 2000 år gamla och innehåller nästan 1000 texter på hebreiska, arameiska och grekiska som är nedskrivna på pergament. Många forskare tror att dokumenten är skrivna av den judiska gruppen esséerna. Men ingen vet med säkerhet.
Rullarna innehåller bland annat skrifter från Gamla testamentet och kastar nytt ljus över den tidiga judendomen och kristendomen. Förutom religiösa skrifter innehåller Dödahavsrullarna en slags karta och inventarielista över en rad skatter. Men ingen av dessa har någonsin hittats vilket eventuellt kan förklaras med att Romarna plundrade området. Enligt andra teorier har skatterna aldrig funnits.
Det pågår fortfarande forskning kring dokumenten som förvaras mörkt och svalt för att inte förstöras.


5. Det blodstänkta tygstycket

Här förvaras det blodiga tygstycket.

Sudarium av Oviedo

I San Salvador-katedralen i Oviedo i Spanien finns ett blodstänkt tygstycke som sägs vara det som Jesus huvud sveptes i efter att hans död. Tygstycket kallas för sudarium vilket är ett latinskt ord som ungefär betyder näsduk.
Denna relik, som förvaras i en förgylld ark, ställs bara fram för allmän beskådan tre gånger om året.
I katedralen Duomo di San Giovanni Battista i Turin förvaras ett liknande föremål som går under namnet Turinsvepningen och påstås vara Jesu liksvepning. 1998 genomfördes tester som visade att de båda föremålen har spår av samma blodtyp och kommer från liknande tyger.
Källor: CNB News, The Telegraph, Wikipedia, History.com, CNN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.