Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fem miljarder till skola och forskning

Se statsminister Stefan Löfven från pressträffen förra veckan när budgeten presenterades.
Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Fem miljarder till skola och forskning i den kommande budgeten, skriver SVT.

 En miljard kommer att avsättas till coronastöd för skolorna, det presenterar Nyamko Sabuni under regeringens budgetsförslag.

Liberalerna vill avsätta en miljard i coronastöd till skolorna, det säger Nyamko Sabuni på Liberalernas presskonferens. 

Omkring två av de fem miljarder kronor kommer gå till skolan. Pengarna ska användas till mer undervisningstid, läxhjälp, bättre arbetsmiljö för lärare och satsningar på att locka fler till att utbilda sig till lärare.

– Det kan gå till undervisningen, vi har sett att man har behövt ställa in lektioner och att elever inte har fått ta igen lektionerna som de missat. Det här med distans- och hemarbete har också påverkat undervisningen. Även om det generellt sätt gått bra, måste eleverna få ta igen den kunskap som de har missat under våren, säger utbildningspolitiske talesperson Roger Haddad.

Nära tre miljarder kronor avsätts för forskning.

– 13,6 miljarder kronor läggs på forskning under en fyra års period, säger Liberalernas forskningspolitiska talesperson Maria Nilsson.

Lärarnas Riksförbund svarar 

Lärarnas Riksförbund välkomnar beskedet om det extra stödet. Men ställer sig kritisk till delar av Liberalernas förslag. 

Satsningarna är helt nödvändiga för att hämta upp kunskapsluckor till följd av pandemin.  Däremot är jag kritisk till att Sabuni nämner ”kreativitet” som en väg att täcka behovet av lärare och att andra än lärare ska kunna handleda elever vid lärarbrist, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén. 

– Det är endast genom att anställa fler lärare som man kan avhjälpa kunskapstappet. För att långsiktigt öka antalet lärare så måste satsningarna på lärares arbetsvillkor och på att höja lärarlönerna fortsätta, fortsätter hon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.