Inom loppet av en månad har Ryssland skickat fem landstidningsfartyg till Östersjön. Innan dess, i december, fanns bara ett av de offensiva fartygen på plats, rapporterar DN.
Fartygstypen, som heter Ropucha, kan rymma ett kompani om mellan 150 och 200 soldater, samt 10 pansarfordon.
Jonas Kjellén vid Totalförsvarets forskningsinstitut Foi menar att Ryssland skickar ”en tydlig signal” med den växande Östersjömarinen.
– Det har med det större omvärldsläget att göra: Samtalen Nato–Ryssland och upptrappningen kring Ukraina, säger han till DN.
Försvarsmakten följer utvecklingen
Svenska Försvarsmakten har också noterat den ökade militära aktiviteten i närområdet och har förstärkt sin närvaro på Gotland.
DN rapporterar att ett amerikanskt transportflygplan av typen C 17 under fredagen flögs till flygbasen Kallax i Norrbotten. Där lastades över 100 soldater från Norrbottens regemente I 19 ombord. Det handlar om försvarets utryckningsstyrka, skriver DN som hänvisar till militära källor.
– Jag kan bekräfta att det har landat en C 17 på Visby flygplats. Ombord fanns soldater och materiel, säger Marie Tisäter, vakthavande kommunikatör vid Försvarsmakten, till Expressen.
Hon kommenterar inte hur många soldater det är, varifrån de kommer eller vilken utrustning de har med sig, men säger.
– Det är med anledning av den förstärkningsoperation som vi genomför nu.
I julas beskrevs det hur jaktflyget hade gått upp på juldagen för att dokumentera och kontrollera två ryska landstigningsfartyg som löpte in i Östersjön.
Försvarsmaktens insatschef, Michael Claesson, kommenterade då vikten av att ha en aktuell lägesbild:
– En korrekt lägesbild är avgörande för att jag ska kunna göra rätt bedömningar och vidta de åtgärder och anpassningar som situationen och omvärldsläget kräver, oavsett om det är på annandag jul eller en vanlig vardag, sa han i ett pressmeddelande.
Utökade resurser på Gotland
Läget mellan Ryssland och Ukraina har blivit alltmer spänt under den senaste tiden. Det märks även på Gotland, dit stridsfordon och soldater nu strömmat till.
– Just nu arbetar vi med ökad möjlighet till informationsinhämtning och att snabbt kunna verka utifrån olika händelseutvecklingar, säger överste Mattias Ardin, regementschef vid Gotlands regemente, P18, till Expressen på fredagen.
Ön har ett viktigt strategiskt läge, mitt i Östersjön.
– Vi har sett en säkerhetsförsämring över längre tid. Men samtidigt är det fortfarande ingen hög beredskap och väldigt låg risk för väpnad konflikt, säger Ardin.
På lördagsförmiddagen sågs soldater patrullera hamnen i Visby.
– Vi ska finnas här i dag, för att visa närvaro. Så vi patrullerar här i hamnen, säger en av soldaterna.
Under eftermiddagen väntas fler soldater ansluta, erfar Expressen.
Men enligt Försvarsmakten handlar det inte om någon höjd beredskap eller förhöjd hotbild, enligt Försvarsmaktens pressekreterare Therese Fagerstedt. Det handlar om den tilltagande ryska aktiviteten i Östersjön.
– Att då för Försvarsmakten att bara passivt titta på vore närmast tjänstefel, säger hon till Sveriges radio.
Försvarsmakten är förtegen om ifall fler soldater kommer att ansluta under dagen.
– Det har kommit fler under dagen, men om det är totalen eller om det kommer fler talar inte vi om, säger Marie Tisäter, vakthavande kommunikatör vid Försvarsmakten.
Enligt Aftonbladet har man också placerat soldater i Oskarshamn.
– Soldaterna i Oskarshamn tillhör den här beredskapsanpassningen. Vi går inte in och pratar detaljer om hur många och var de är, vad de gör eller vart de ska, säger Marie Tisäter.