Bilen med svenska regskyltar beslagtogs under tillslaget. De misstänkta skulle slå till mot Jyllands-Posten och Politikens hus i Köpenhamn. Foto: Kenneth Meyer/Ekstrabladet
Bilen med svenska regskyltar beslagtogs under tillslaget. De misstänkta skulle slå till mot Jyllands-Posten och Politikens hus i Köpenhamn.  Foto: Kenneth Meyer/Ekstrabladet

Fem gripna för terrorplaner i Danmark

Publicerad
Uppdaterad
Fem personer planerade en terrorattack mot tidningen Jyllands-Posten i Köpenhamn. De greps i dag - bara dagar innan de skulle slå till.
Fyra av dem är bosatta i Sverige, varav tre är svenska medborgare.
- De ville döda så många som möjligt, säger Jacob Scharf, chef på den danska säkerhetspolisen, PET.
Vid husrannsakan hittades automatvapen och ammunition.
En person greps i Stockholm och fyra i Danmark. De fem är misstänkta för förberedelse till terroristbrott i Danmark.
– De planerade att tränga sig in i Jyllandsposten/Politikens hus i Köpenhamn och döda så många personer som möjligt, säger Jacob Scharf i ett pressmeddelande.

Bor i Sverige

Fyra av dem bor i Sverige och de är också föremål för en förundersökning i Sverige om förberedelse till terroristbrott.
– Flera av de misstänkta kan kallas för militanta islamister med kopplingar till internationella terrornätverk, säger Jacob Scharf.
Terrorattacken planerades till de närmsta dagarna, skriver Jyllands-Posten på nätet.

Vapen beslagtogs

När polisen genomförde en husrannsakan hos de misstänkta terroristerna beslagtogs bland annat automatvapen, ljuddämpare och skarp ammunition.
– Ett allvarligt terrorbrott i Danmark har kunnat avvärjas, säger Anders Danielsson, chef för säkerhetspolisen i Sverige i ett pressmeddelande.
Männen greps i lägenheter på Mørkhøjvej i Herlev och i Hedelyparken i Greve i Danmark.
De gripna är fem män, en 44-årig tunisisk medborgare, en 29-årig svensk medborgare, en 30-årig svensk medborgare, en 26-årig irakisk medborgare och en 37-årig svensk medborgare.
37-åringen greps av Säpo i Stockholm. Advokat Tomas Nilsson kommer att svensken.
– Jag fick förordnandet för en halvtimme sedan och har inte hunnit så långt. Jag ska träffa min klient om någon timme så jag har inte mer att säga. Och jag antar att yppandeförbud kommer att gälla, säger Tomas Nilsson till Expressen.se.

Beslagtagen bil kommer från Akalla i Stockholm

De misstänkta terroristerna kunde gripas efter en tids efterspaningar.
En av de beslagtagna bilarna är en silverfärgad Toyota Avensis som är hyrd på Statoil i Akalla.
Här slog polisen till och hittade bland annat pistoler. Foto: Kenneth Meyer– Den kommer härifrån, det känner jag igen, säger en anställd på bensinmacken som inte kan berätta mer om omständigheterna.
Enligt Ekstrabladet åkte tre av de gripna i bilen från Sverige till Danmark natten mellan den 28 och 29 december.

Skulle slå till mot tidningshus

De misstänkta terroristerna planerade att slå till mot tidningen Jyllands-Posten som i september 2005 publicerade en serie kontroversiella satirteckningar om den muslimska profeten Muhammed.
Enligt ett pressmeddelande från Säpo finns det ingen koppling till Taimour Abdulwahab och terrordådet på Drottninggatan i Stockholm.

Mer info inom kort

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag