Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fyra glada nyheter i coronatider

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Parken Zoo kommer ha öppet framöver - trots corona. Surikaterna är redo för nya besökare.Foto: HELENA OLSSON / SCANPIX SWEDEN
Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY / SCIENCE PHOTO LIBRARY TT NYHETSBYRÅN

Vi lever dystra tider mitt under en pandemi. Coronakrisen vänder uppochner på vardagen för de flesta av oss.

Men det finns även positiva nyheter att berätta om. 

Här är några solskenshistorier som kan få dig på gott humör.

100-åringen firades med körsång utanför huset

Corona satte stopp för Astrid Bergkvists 100-årskalas. Men jubilaren i Björkvik firades ändå, rapporterar Katrineholms Kuriren.   

– Vi skulle ha firat i kyrkan på söndag, men jag ska ju inte träffa folk. Det är otur, men jag är ju frisk i alla fall. Vi hoppas på en sommarfest framöver i stället, sa Astrid.

Hennes vänner i Björkviks hembygds- och kyrkokör gick då hem till Astrid och sjöng utanför hennes hus. Hon fick även en fin blombukett med påskliljor, pärlhyacinter och penséer.

100-åringen hade på sig folkdräkt, Västerbottensdräkten.

– Jag är från trakten av Skellefteå och Bastuträsk. Kärleken tog mig till Björkvik 1947, och sedan dess har jag bott här, berättade hon.

Parken Zoo öppnar

Trots corona så kommer Parken Zoo i Eskilstuna ha öppet framöver, det berättar Eskilstuna-Kuriren. Premiär blir det den 16 maj och till en början blir det bara djuparken och inte nöjesfältet som öppnar.

– Vi kommer att öppna djurparken. Det är en stor och naturskön park med gott om områden att röra sig på. Vi kommer att ta till de åtgärder som måste tas samt åtgärder som vi själva anser behövs, säger Parken Zoos VD Sofia Larsson till Eskilstuna-Kuriren.

Sofia Larsson berättar också att Parken Zoo kommer införa tydliga avståndsmarkeringar vid eventuell köbildning, vissa utomhushägn kommer vara helt stängda, liksom anläggningen för lemurerna. 

Brottning på havsisen i Norrbotten

På grund av coronakrisen har Råneå Brottarklubb haft totalt träningsstopp för alla sina medlemmar, i den lilla orten i närheten av Luleå.

Men så fick ledaren Tomas Karlsson en idé. Tidningen NSD berättar om hur brottningsmattorna flyttades ut på havsisen för ett ovanligt träningspass.

– Jag tänkte att vi kanske kunde göra något annorlunda. Först vara tanken att bara köra en träning nere på isen men sedan kom tanken på att även lägga ut brottarmattan på isen, berättar Tomas Karlsson för NSD.

Några av föreningens barn och ungdomar fick sedan gå loss mot kastdockor på den utlagda brottarmattan på isen.

Däremot är det tveksamt om det blir någon permanent fortsättning. På grund av tövädret.   

– Vi har sagt att även om det inte är coronatider nästa år så kommer vi köra ett eller flera träningspass ute på isen under vårvinter, säger Tomas Karlsson.

 När virusrädslan tömmer butikerna gäller det att tänka nytt. Ett motdrag kan vara att flytta ut försäljningen på trottoaren, något som provas i flera svenska städer. I Borås går det också att få håret klippt ute i friska luften.

Nyklippt - utomhus

När vi helst ska hålla oss utomhus i coronatider, så är det flera företag som också flyttar utomhus.

– Vi har haft jättestor efterfrågan, berättar Liza Hermansson, ägare till frisörsalongen Familjen Sandwall i Borås, för TT. 

Liza har flyttat ut sin frisörsalong på gatan och i Borås har ett tiotal butiker gjort detsamma. 

Utanför frisörsalongen finns en uteservering som lånat ut en del av sin yta för att ge plats för frisörstol, speglar och fönar.

– Det är ingen skillnad alls, man gör ju samma saker, men tvättar inte håret på kunderna. De kommer med tvättat hår, säger frisören Fanny Ponce.

 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.   

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.