Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fem frågor och svar om M-stämman

Expressens Torbjörn Nilsson om Moderaternas stämma i Västerås.
Torbjörn Nilsson.Foto: Olle Sporrong
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna håller i helgen partistämma i Västerås där företrädare från hela landet samlas.

Expressens Torbjörn Nilsson berättar vad som kan bli årets snackis och hur man ska tolka Fredrik Reinfeldts deltagande.

Hur mår Moderaterna som parti i dag?

Det är ett parti som mår som de förtjänar. De har en väldigt lång baksmälla efter en period där de trodde att de skulle vinna regeringsmakten och sedan inte gjorde det.

Men i kommuner och regioner har det gått ganska bra för Moderaterna. Många av de människorna som är här på stämman kommer från ställen där man är ganska tillfreds med läget. Samtidigt undrar de vad partiet egentligen håller på med på den nationella nivån.

Det har gått bra för många kommunalråd och ofta har de en lite annan syn på vissa frågor. Hur stort inflytande har de här kommunalråden i partiet?

De har absolut ett stort inflytande. På den här stämman drev till exempel ett antal kommunalråd fram hårdare krav på skärpningar och minskningar av socialbidrag. Det fick partiledningen att kompromissa med dem innan det ens blev diskussion i plenisalen i den frågan. 

Vad är den största snackisen på stämman?

Det finns ingen riktig tydlig snackis, utan det är snarare snackisen om det ska bli en snackis att anta ett slöjförbud. Det är de frågorna som är kittlande. Ett antal motioner handlar om olika kulturkrigsfrågor, kan man sammanfatta det. Ofta vill partiledningen hålla tillbaka men ombuden trycker på. Hur de landar kan bli avgörande för vad som blir en snackis på den här stämman.

Under fredagen gör förre M-ledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt ett framträdande på. Vad betyder det att han dyker upp?

Det är inte bara han. Anna Kinberg Batra ska vara med också och stå och prata i samma panel och det låter jättespännande. 

För partiet är det väl ändå en signal om att visa på kontinuitet. Efter att han försvann har dammluckorna av kritik från moderater fullkomligt sprängt fram. Det här är något slags försök att säga att Fredrik Reinfeldt också gjorde bra saker och framför allt att han är den mest framgångsrika moderata partiledaren någonsin. Det blir intressant att se hur han tas emot.

Vilket enskilt beslut kommer det att pratas om efter M-stämman?

Det kan absolut bli slöjförbudet, men det kan också bli skärpningarna av socialbidragen. Men egentligen tror jag den kommer att gå till historien som en stämma där man mest konsoliderade saker. 

Det här är uppbrottet från alliansen och det verkar ta lika lång tid för Moderaterna att göra sig fria från alliansen som det tog att bilda den. 

Nu ska de ersätta allianspolitik med något som är tydlig moderatpolitik. Då är det inte så mycket som sticker ut – om de bara tar ett halvt steg när de borde tagit ett och ett halvt steg.