Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fem döms till döden för mordet på journalisten

Fem döms till döden för mordet på journalisten Jamal Khashoggi, som mördades på konsulat i Istanbul i Turkiet.
Journalisten Jamal Khashoggi mördades inne på det saudiska konsulatet i Istanbul i oktober 2018.Foto: Privat
Övervakningsfilmen visar när Jamal Khashoggi (klädd i svart kavaj) går in på konsulatet.Foto: CNN / CNN

Åklagare i Saudiarabien uppger att fem personer har dömts till döden för mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

Det uppger Reuters.

Ytterligare tre personer döms till fängelsestraff på sammanlagt 24 år.

Den regimkritiska journalisten Jamal Khashoggi mördades på det saudiska konsulatet i Istanbul i oktober 2018, dit han gått för att ordna de papper han behövde för att kunna gifta sig med sin turkiska fästmö.

Dödskampen spelades in

På en inspelning från konsultatet, som har bekräftats av turkiska myndigheter, framgår att Khashoggi blivit misstänksam när han väl var inne på konsulatet. 

Det rapporterade BBC som hänvisade till den turkiska tidningen The Sabah.

På inspelningen blir han tillsagd att han måste återvända till Riyadh på order från Interpol. En grupp män som pekats ut som anlitade av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman krävde även att Kashoggi skulle smsa sin son, något han vägrade.

Tumult uppstår och snart hörs Kashoggis sista ord: att han inte kan andas. Han ber mördarna att inte täcka för hans mun på grund av astman. Därefter injiceras Kashoggi med lugnande medel, får en påse över huvudet och kvävs till döds.

Kronprinsen anklagas av FN

Kronprinsen har nekat till all inblandning i fallet, men FN har i en 100 sidor lång rapport slagit fast att alla trovärdiga bevis pekar på att mordet beställts honom.

– Slutsatsen är att Khashoggi föll offer för en avsiktlig, planerad utomrättslig avrättning som Saudiarabien är ansvarig för i enlighet med den internationella lagen om mänskliga rättigheter, sa Agnes Callamard till the Guardian. 

Elva saudiska män åtalades för mordet.

Här är en tillbakablick på utrikesåret som gått. Vi ser tillbaka på bland annat turerna kring Trump, brexit och protesterna i Hongkong.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.