Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fem döda i attacker nära Tel Aviv i Israel

Boende trängs kring platsen där attacken skedde, i staden Bnei Brak öster om Tel Aviv i Israel.
Foto: ODED BALILTY / AP TT NYHETSBYRÅN
Det var en motorcykelförare beväpnad med automatkarbin som på tisdagen öppnade eld i den ultraortodoxa staden, meddelar den israeliska polisen.
Foto: ABIR SULTAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kaos på gatorna i Bnei Brak öster om Tel Aviv i Israel.
Foto: ABIR SULTAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Unga, ortodoxa, pojkar och män trängs runt platsen i Bnei Brak.
Foto: ABIR SULTAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Minst fem människor har dödats och flera rapporteras ha skadats i samband med attacker i staden Bnei Brak öster om Tel Aviv i Israel.

Det var en motorcykelförare beväpnad med automatkarbin som på tisdagen öppnade eld i den ultraortodoxa staden, meddelar den israeliska polisen.

Enligt ett polisuttalande efter attacken sköts gärningsmannen till döds av polis vid platsen för dådet.

– Tyvärr måste vi meddela att fem människor är döda, säger Eli Bin, chef vid den israeliska ambulanstjänsten Magen David Adom, rapporterar nyhetsbyrån APF.

Israels premiärminister Naftali Bennett har på tisdagskvällen kallat landets högsta säkerhetsansvariga till krismöte.

Oväntat håll

I söndags angreps flera personer i Hadera i norra Israel. Två gränspoliser dödades. Terrorrörelsen IS sade sig via sina propagandakanaler ligga bakom dådet.

I förra veckan dödades fyra personer och flera skadades när en knivbeväpnad man gick till angrepp i Beersheba i södra Israel. Gärningsmannen var en israelisk medborgare som tidigare dömts för att ha uttryckt sitt stöd till IS, enligt myndigheterna.

Att Israel drabbats av flera attacker på en vecka kommer mycket oväntat och från oförutsett håll när IS har tagit på sig ansvaret, påpekar statsvetare Anders Persson vid Linnéuniversitet:

– Frågan är om det är självrekryterade utan någon kontakt med en central organisation eller om det är mer ideologiska samband och lösare kopplingar. Det är inte klarlagt än, säger han till TT.

Stora farhågor

Redan före attackerna var farhågorna stora inför nästa månads ramadan samt judiska och kristna påsk. I fjol ledde oroligheter då till ett krig mellan Israel och Hamas.

Hittills har Israel reagerat förhållandevis återhållsamt. Det finns ingen tydlig infrastruktur att angripa eftersom de två tidigare gärningsmännen inte har klara kopplingar till någon organisation verksam i Israel.

Enligt israeliska medier utfördes de två första attackerna av araber med israeliska medborgarskap.

– Att de är israeliska medborgare gör situationen allvarligare eftersom det riskerar att trappa upp etniska spänningar inom Israel, säger Anders Persson, som bedömer att veckan står för en av de värsta terrorvågorna som Israel drabbats av nästan sedan den andra intifadan för 20 år sedan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.