Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fem döda i nya cyklonen – översvämningar efter skyfall

Fem personer har dött i efterdyningarna av cyklonen Kenneth.Foto: TSVANGIRAYI MUKWAZHI / AP TT NYHETSBYRÅN

Fem personer har dött i Moçambique efter de kraftiga skyfallen orsakade av cyklonen Kenneth.

– Tyvärr väntar vi översvämningar av förödande proportioner i Pemba, säger Saviano Abreu, talesperson för FN:s hjälpinsatser i de södra och östra delarna av Afrika till Reuters.

Många människor är fast vid flodbankerna – och nu stiger vattennivån.

Läget i Moçambique är svårt efter att cyklonen Kenneth dragit in över landet i helgen. Cyklonen slog till mot ett redan svårt drabbat land efter cyklonen Idai för några veckor sedan, då omkring tusen personer dog. 

Cyklonen Kenneth bedöms nu vara ännu värre, med vindstyrkor på över 170 meter/sekund. Kraftiga skyfall slog ner över landets nordöstra delar under helgen. På turistön Ibo, där 6 000 hushåll finns, jämnades 90 procent av husen med marken i cyklonens framfart. 

Fem människor har dött

Dödssiffran har på söndagen stigit till fem offer och cyklonen har nu dragit in över provinsen Cabo Delgado. De senaste dagarnas skyfall har nu börjat orsaka allt större översvämningar och lokala myndigheter har uppmanat boende i området kring floderna i landets norra delar att flytta till platser högre upp från vattenlinjen. 

Översvämningarna blir allt värre när skyfall fortsätter falla i nordöstra Moçambique.Foto: TSVANGIRAYI MUKWAZHI / AP TT NYHETSBYRÅN

– Med tanke på situationen uppmanar vi boende i de aktuella områdena att dra sig tillbaka till högre och säkrare trakter, skriver lokala myndigheter i ett uttalande, enligt Reuters. 

Många fast vid flodbankerna

I staden Pelma i Cabo Delgado befinner sig många fast vid flodbankerna, som höjer sig allt mer. 200 000 invånare bor i staden.

– Det är redan människor som är i behov av hjälpinsatser. Tyvärr väntar vi översvämningar av förödande proportioner i Pemba, säger Saviano Abreu, talesperson för FN:s hjälpinsatser i de södra och östra delarna av Afrika. 

Hjälporganisationer på plats har också uttryckt sin oro över att man inte lyckats få kontakt med myndigheter i några av de värst drabbade områdena. 

30 000 personer är redan evakuerade och man räknar med att uppemot 700 000 människor befinner sig i farozonen för cyklonen Kenneth.