Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amelie tvingades fly svåra skogsbranden

Nio dödsfall har bekräftats efter skogsbränderna i USA.Foto: MIKE NELSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Under natten har bränderna rört sig västerut och mot kuststäder.Foto: MIKE NELSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sedan tidigare har staden Paradise evakuerats och totalförstörts.Foto: MIKE NELSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Helikopterbilder från branden.Foto: MARK J. TERRILL / AP TT NYHETSBYRÅN

Minst nio personer har omkommit i skogsbränderna som härjar i Kalifornien. 

Bränderna har förstört fler byggnader än någon annan brand i delstatens historia, enligt Washington Post.

Svenska Amelie Kraft, 21, hamnade mitt i infernot. Hon väcktes av polisen med order om att evakuera snabbt.

– Det brann runt motorvägen när vi flydde och det var jätteobehagligt.

Den amerikanska delstaten Kalifornien har som resultat av den långvariga torkan drabbats av kraftiga skogsbränder. 

Staden Paradise har totalförstörts och minst 30 000 människor har flytt lågorna.

– Allt är förstört. Det finns inte mycket kvar, säger Scott McLean vid räddningstjänsten enligt NBC News.

Svenska Amelie Kraft, 21, väcktes av polisen Kalifornien och uppmanades att evakuera. Bilden till höger togs av Amelie under flykten.

Svenska Amelie Kraft, 21, boende i Lund, hade varit på semester i en vecka för att hälsa på släktingar i Westlake väster om Los Angeles i Kalifornien.

Hon väcktes mitt i natten av polisen som uppmanade familjen att evakuera området på grund av bränderna. Amelie beskriver elden som enorm och brandröken brutal.

– De bad alla att lämna området så fort som möjligt. När vi flydde hade bränderna spridit sig och det brann runt motorvägen, och det var jätteobehagligt. Man ser bränderna och röken i bergen, men vi är i säkerhet nu, berättar Amelie Kraft.

Bostadsområdet tömdes snabbt på folk och vid 04-tiden på morgonen, lokal tid, var Amelie bland de sista att fly. De tog sig ned till södra Los Angeles där de kunde tillbringa natten i trygghet.

– Man förstod nog inte hur allvarligt det var. Vi hoppades på att kunna återvända men det går inte, för det sprider sig mer och mer. Många vi känner här har evakuerats från ett ställe till ett annat flera gånger, berättar Amelie Kraft.

Kändistätt område eldhärjas

På fredagen beordrades även invånare i specifika delar av exklusiva Los Angeles-området Malibu att evakuera på grund av skogsbränderna. Det bor cirka 13 000 människor i hela området. 

Flygbilder som Los Angeles Countys räddningstjänst publicerat på Twitter visar hur branden ser ut längs Pacific Coast Highway i Malibu. ”Det här är en historisk händelse”, skriver räddningstjänsten, och uppmanar folk att följa myndigheternas direktiv.

https://twitter.com/LACoFireAirOps/status/1061048433094488066?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1061048433094488066&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cnn.com%2F2018%2F11%2F09%2Fus%2Fcamp-fire-california%2Findex.html


LÄS MER: Världsstjärnan tvingas evakuera efter skogsbränderna i USA

Nio döda efter skogsbränder i Kalifornien, USA

Amerikanska myndigheter har bekräftat att minst fem människor mist livet efter att ha fastnat i sina bilar som fattat eld. Totalt har nio personer omkommit i bränderna, bekräftar en talesperson vid polisen för Washington Post. Två brandmän ska under släckningsarbetet ha kommit till skada, men det är oklart hur pass allvarligt.

 

Två brandmän ska under släckningsarbetet ha kommit till skada, men det är oklart hur pass allvarligt.Foto: RINGO H.W. CHIU / AP TT NYHETSBYRÅN

En av skogsbränderna, Woolsey Fire, har lyckats ta sig över motorvägen och rör sig nu mot kuststäderna runtom Los Angeles. Nattens hårda vindar har bidragit till eldspridningen i området och branden rör sig nu västerut. 

Flygbilder visar omfattningen av bränderna i Los Angelses. Tiotusentals människor har tvingats fly från sina hem.Foto: MARK J. TERRILL / AP TT NYHETSBYRÅN
Fem dödsfall har bekräftats efter skogsbränderna som härjar i amerikanska delstaten Kalifornien.Foto: MIKE NELSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Flygbilder visar bränder i Calabas i Los Angeles.Foto: MARK J. TERRILL / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARK J. TERRILL / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARK J. TERRILL / AP TT NYHETSBYRÅN
En helikopter vattenbombar lågorna i Malibu i Kalifiornien.Foto: RINGO H.W. CHIU / AP TT NYHETSBYRÅN


Två av bränderna härjar i närheten av Thousand Oaks där tolv människor dog efter en skjutning vid ett studentevenemang på en restaurang på torsdagen. 

Enligt AP har totalt 157 000 människor flytt sina hem efter bränderna. 

– Det är väldigt farligt och en väldigt allvarlig situation. Vi arbetar hårt för att få ut människor. Budskapet jag vill ha ut är: om du kan evakuera, så måste du evakuera, säger polisen Kory Honea enligt Evening Standard.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.