Fem personer vårdas i Danmark för Sars-liknande virus. Foto: Martin Meissner
Fem personer vårdas i Danmark för Sars-liknande virus. Foto: Martin Meissner

Fem danskar kan ha smittats av Sars-virus

Publicerad

Det Sars-liknande virus som Världshälsoorganisationen (WHO) har varnat för kan ha spridit sig till Danmark.

Just nu befinner sig tre vuxna och två barn som misstänks kunna bära på smittan isolerade på Odense universitetssjukhuset.

– Vi vet väldigt lite om det här viruset, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet.

Det nyupptäckta viruset tillhör corona-familjen - samma virusfamilj som skördade omkring 800 offer under Sars-epidemin 2003-2004 - kan ha spridit sig till Danmark, skriver Jyllands-Posten.

Jens Peter Steensen, direktör på Odense universitetssjukhus, berättar för tidningen att de personer som misstänks vara smittade är nyss hemkomna till Danmark efter en resa till Quatar och Saudiarabien, varifrån de andra tre fall av viruset också kan härledas.

– Symptomen de har uppfyller kriterierna för att de ska läggas in, säger Steensen till tidningen, och förklarar även att man inväntar provsvar från Köpenhamn.

Två fall har upptäckts

Personerna som smittats är en man och kvinna i 20- och 30-årsåldern enligt Jyllands-Posten. Den inlagde mannens familj, en kvinna och två barn, har även de blivit inlagda. Samtliga personer är hemmahörande i sjukhusets upptagningsområde, det vill säga Fyn och Jylland.

– Man har upptäckt det här viruset, som tillhör samma familj som Sars. Men än så länge finns det bara två fall som har upptäckts. De drabbade har fått allvarlig lunginfluensa, och än så länge vet vi mycket lite om det här viruset, säger Anders Wallensten vid Smittskyddsinstitutet.

Danska hälsomyndigheter skickade tidigare i veckan ut information till resenärer som nyss återvänt från de drabbade länderna, där man uppmanar dem att vara vaksamma på symptom som feber och hosta.

Tidigare i år dog en saudier av viruset, och en man från Qatar som smittats ligger fortfarande svårt sjuk i London dit han flugits för att få specialistvård mot åkomman.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag