Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fem danskar kan ha smittats av Sars-virus

Fem personer vårdas i Danmark för Sars-liknande virus. Foto: Martin Meissner

Det Sars-liknande virus som Världshälsoorganisationen (WHO) har varnat för kan ha spridit sig till Danmark.

Just nu befinner sig tre vuxna och två barn som misstänks kunna bära på smittan isolerade på Odense universitetssjukhuset.

– Vi vet väldigt lite om det här viruset, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet.

Det nyupptäckta viruset tillhör corona-familjen - samma virusfamilj som skördade omkring 800 offer under Sars-epidemin 2003-2004 - kan ha spridit sig till Danmark, skriver Jyllands-Posten.

Jens Peter Steensen, direktör på Odense universitetssjukhus, berättar för tidningen att de personer som misstänks vara smittade är nyss hemkomna till Danmark efter en resa till Quatar och Saudiarabien, varifrån de andra tre fall av viruset också kan härledas.

– Symptomen de har uppfyller kriterierna för att de ska läggas in, säger Steensen till tidningen, och förklarar även att man inväntar provsvar från Köpenhamn.

Två fall har upptäckts

Personerna som smittats är en man och kvinna i 20- och 30-årsåldern enligt Jyllands-Posten. Den inlagde mannens familj, en kvinna och två barn, har även de blivit inlagda. Samtliga personer är hemmahörande i sjukhusets upptagningsområde, det vill säga Fyn och Jylland.

– Man har upptäckt det här viruset, som tillhör samma familj som Sars. Men än så länge finns det bara två fall som har upptäckts. De drabbade har fått allvarlig lunginfluensa, och än så länge vet vi mycket lite om det här viruset, säger Anders Wallensten vid Smittskyddsinstitutet.

Danska hälsomyndigheter skickade tidigare i veckan ut information till resenärer som nyss återvänt från de drabbade länderna, där man uppmanar dem att vara vaksamma på symptom som feber och hosta.

Tidigare i år dog en saudier av viruset, och en man från Qatar som smittats ligger fortfarande svårt sjuk i London dit han flugits för att få specialistvård mot åkomman.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!