Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här går terroristen till angrepp i MMA-match

Mohamed Lahouaiej Bouhlel deltog i MMA-fighten 2010.
Foto: Anonymous By Request / AP TT NYHETSBYRÅN
Här poserar Mohamed Lahouaiej Bouhlel i lastbilen. Fotot är taget 12 juli. Nu är fem personer anhållna misstänkta för inblandning i dådet.
Foto: TF1
Strandpromenaden i Nice.
Foto: Ian Langsdon / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
84 personer dog i dådet.
Foto: Ian Langsdon / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Islamiska staten har tagit på sig ansvaret för terrordådet i Nice den 14 juli.

Men Mohamed Lahouaiej Bouhlel – som dödade 84 personer när han körde den 19 ton tunga lastbilen in i folkmassan – var ingen typisk jihadist.

Han tog droger, hade homosexuella relationer och dansade salsa.

Nyupptäckta bilder hur han deltog i en kampsportstävling 2010.

84 personer – inklusive tio barn – dödades i terrorattacken i Nice den 14 juli.

Även gärningsmannen, den 31-årige fransk-tunisiern Mohamed Lahouaiej Bouhlel som körde den 19 ton tunga lastbilen rakt in i folkmassan, avled efter att ha skjutits av fransk polis.

Islamiska staten har tagit på sig ansvaret för attacken, men många misstänker att terrororganisationen i själva verket inte var inblandad utan enbart försöker förstärka bilden av sin egen styrka. Och de uppgifter som finns tillgängliga om Mohamed Lahouaiej Bouhlel tecknar inte heller bilden av en typisk jihadist.

Slog sin fru

Sedan skilsmässan från sin hustru för två år sedan bodde trebarnsfadern Bouhlel i les Abattoirs, ett nedgånget område knappt fem kilometer från strandpromenaden där massakern ägde rum.

– Han var inte religiös. Han gick inte till moskén. Han fastade inte under ramadan. Han drack alkohol, åt fläsk och tog droger. Allt det är förbjudet enligt islam, säger en kusin till Bouhlels tidigare hustru till Daily Mail.

– Han var inte muslim. Han var en skit. Han slog sin fru, min kusin. Han var en otäck typ.

Bouhlel hade tidigare dömts för hustrumisshandel. Han var också dömd för väpnat rån, olaga hot och trafikbrott. Den senaste domen kom i mars. Då tilldömdes Bouhlel sex månaders villkorligt sedan han efter en trafikolycka angripit en bilförare med en lastpall.

Terroristen Mohamed Lahouaiej Bouhlel poserar framför lastbilen bara dagar före terrordådet.
Foto: Tf1 / TF1

Skickade pengar till familjen

Mohamed Lahouaiej Bouhlel lämnade sin mobiltelefon i den lastbil han använde som mordvapen. På bilder från den 12 juli syns han posera i den förarhytten tillsammans med en annan man. Bouhlel pekar finger.

Bara timmar innan han startade motorn och styrde mot Parade de Anglais skickade han en selfie till en av sina bröder i Tunisien. Några dagar tidigare hade familjen i tunisiska hemstaden Msaken mottagit knappt en miljon kronor i kontanter som Bouhlel sänt. Till Telegraph säger brodern att familjen inte hört av Boulel på flera år och att pengarna kom som en fullständig överraskning.


Här fightas terroristen (till höger) i en MMA-tävling 2010.
Foto: Anonymous By Request / AP TT NYHETSBYRÅN

Salsa, kampsport och sex

Av grannar och bekanta beskrivs Bouhlel omväxlande som en ensamvarg och som en kvinnokarl. Ett återkommande vittnesmål är att han gärna besökte salsaklubbar.

– Det var en rätt otrevlig, lång och slätrakad man, säger grannen Awa till Expressen.

Till BBC säger en annan granne att hon betraktade Bouhlel med misstänksamhet.

– Han brukade spana in mina två döttrar.

Bouhlel hade ett aktivt sexliv. Enligt Telegraph innehöll hans telefon meddelanden från och bilder på både manliga och kvinnliga älskare som han träffat genom dejtingappar.

Han tycks också ha varit intresserad av kampsport. Nyupptäckta bilder visar hur han 2010 deltog i vad som ser ut som en jiujitsutävling. För AP beskriver motståndaren, som begärt att få vara anonym, Bouhlel som "en nybörjare". Han ska upprepade gånger ha försökt gå till attack med skallningar och armbågar trots att detta uttryckligen förbjuds av regelverket.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Psykisk ohälsa

Till RTL, som refereras av New York Daily News, säger Bouhlels far att sonen hade en historia av psykisk ohälsa.

– Jag tog honom till en psykiatriker. Han fick behandling och sa att han led av en väldigt svår sjukdom.

Till BBC säger psykiatrikern i fråga, Chamseddine Hamouda, att Boulel var "en främling för sig själv".

– Vid den tiden uppvisade han våldsamt beteende mot sin familj men det går inte att föreställa sig att en person ska genomföra ett så fruktansvärt och blodigt brott i den skalan. Jag är säker på att någonting har hänt under de senaste tolv åren som påverkat hans sätt att tänka.

Snabb radikalisering

Enligt antiterroråklagaren Francois Molins var Bouhlel "helt okänd" för de franska underrättelsetjänsterna.

– Han flaggades aldrig för tecken på radikalisering, säger Molins enligt New York Daily News.

Till BBC säger Molins att Bouhlel levde ett liv "långt från religion", med droger och sex.

Men den 1 juli förändras plötsligt någonting. Från och med nu gör Bouhlel dagliga internetsökningar efter koranverser och propagandavideos från jihadistgrupper. Han söker också information om den muslimska högtiden id al-fitr.

Terroristen i MMA-fight.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

I hans dator hittar polisen bilder på döda kroppar, porträtt av Osama bin Laden och ett omslag till ett nummer av Charlie Hebdo, satirtidningen vars redaktion i januari 2015 drabbades av ett blodigt terrordåd med salafistiska kopplingar.

Enligt BBC ska Bouhlel ha visat bekanta en avrättningsvideo som han sparat ned till sin mobiltelefon. Åtta dagar innan terrordådet började han odla skägg. Till vänner angav han "religiösa skäl".

Enligt uppgifter till Le Monde har polisens utredning hittills inte kunnat belägga några kopplingar mellan Mohamed Lahouaiej Bouhlel och terrororganisationen. Visserligen visar Bouhlels telefontrafik att han haft kontakt med islamistiska fanatiker, men till Telegraph säger en källa inom underrättelsetjänsten att det inte behöver betyda något.

– Det kan vara en ren tillfällighet med tanke på kvarteret där han bodde. Alla känner alla där.

Fem anhållna för inblandning

På onsdagsförmiddagen anhölls fem personer misstänkta för inblandning i dådet av en antiterrordomstol i Paris. Det rapporterar Le Monde som refererar till AFP. De greps i olika tillslag under dagarna efter terrordådet.

Enligt franska Le Monde rör det sig om fyra män och en kvinna. De ska vara i åldrarna 22 till 40 år.

Strandpromenad vid Nice, där 84 människor dog i attacken.
Foto: EPA TT NYHETSBYRÅN

Tillhandahöll pistol

Le Monde uppger att de fem anhållna ska ha varit i kontakt med Bouhlel innan dådet. En av de gripna ska också ha försett gärningsmannen med den pistol som han sedermera avfyrade mot polis innan han själv sköts till döds.

Det rör sig enligt tidningen om en 22-årig albansk man. När han i söndags greps tillsammans med sin flickvän fann polisens utredare över 2 500 euro i kontanter och 200 gram kokain.

En 40-årig man som nu anhållits beskrivs av Le Monde som en gammal bekant till Mohamed Lahouaiej Bouhlel och ska ha bosatt sig i Nice för några år sedan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.