Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fem amerikaner släpps av Iran – för 66 miljarder

Irans utrikesminister Nasser Kanaani.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Fem fängslade amerikaner släpps under måndagen av Iran. 

I utbyte får Iran 66 miljarder kronor och dessutom friges fem fängslade iranier från amerikanska fängelser. 

Samtidigt har svensken Johan Floderus suttit fängslad i Iran i snart 1,5 år. 

Det finns inga uppgifter om eller när han kommer att få komma hem. 

Över 10 miljarder kronor per person. Det är vad USA ger Iran för att fem amerikaner ska släppas. De fem har suttit fängslade – oskyldigt dämda enligt USA – i Iran och USA betalar totalt 6 miljarder dollar, motsvarande omkring 66 miljarder svenska kronor, till den iranska staten. 

Dessutom släpps fem iranier som suttit fängslade i USA. Två av dem kommer få vara kvar i USA. 

Frysta iranska tillgångar om 66 miljarder

De 66 miljarderna är frysta iranska tillgångar som förvarats på sydkoreanska konton, men som nu har förts över till Qatar som ett steg i avtalet. Enligt USA ska pengarna endast kunna användas för humanitära varor som medicin och mat. Företrädare för den iranska regeringen har i stort sett instämt i den förklaringen, även om vissa hävdat att det inte finns några begränsningar för hur pengarna kan användas.

Samtidigt finns det inga uppgifter om eller när svensken Johan Floderus kommer att släppas. Han sitter sedan i april förra året fängslad för brott han enligt den iranska staten har begått när han varit i landet. 

Enligt Johan Floderus familj ska han sitta fängslad i tuffa förhållanden. Bland annat uppges han ha suttit isolerad i 300 dagar. 

EU:s utrikesminister Josep Borrell har tidigare uppgett att EU gör allt för att få Johan Floderus fri.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.