Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Felicia tröttnade på sitt jobb - valde om

Trots lägre lön och skiftarbete är Felicia Kreuger nöjd med sitt yrkesval.
Felicia Kreuger tröttnade på att skriva filmmanus. För sex år sedan sa hon upp sig och började plugga till sjuksköterska.

FAKTA

Du har kommit till Stockholm City, den nya lokala editionen på Expressen.
se.

Här rapporterar vi om senaste nytt i Stockholm och blandar det med nöjeskalendern Citykollen, lokal-tv och en rad nya tjänster.
Har du ris eller ros? Är det något som saknas eller kunde göras bättre? Mejla oss på stockholmcity@ expressen.
se

- Nu känner jag att jag är i mitt rätta element, säger hon. De flesta som byter jobb gör det inom samma yrkesområde eller till ett närliggande fält. Men Felicia Kreuger, 39 år, gjorde ett rejält kast. Sexualitet efter canserbehandling är hennes specialintresse. Hon är utbildad manusförfattare och dramatiker och har bland annat skrivit manus till adventskalendern "Pettson och Findus" samt gjort flera interaktiva utbildningar. Vid millennieskiftet, då hon började arbeta på ett företag som producerade olika presentationer, fick hon nog. - Jag kom allt längre från det jag egentligen vill - att ha kontakt med och få respons av människor. Mitt dåvarande jobb blev till sist outhärdligt, säger Felicia Kreuger. Hon befinner sig på urologavdelningen på Södersjukhuset där hon nu jobbar som sjuksköterska efter tre år i skolan. - Det var inte helt lätt att sätta sig på skolbänken när man redan fyllt 35. Jag hade glömt bort hur man pluggar och jag måste erkänna att jag inte förstod någonting i början. Vad tusan är en cell egentligen? Allt det där som man läste i gymnasiet var borta, säger hon. Patientkontakterna får Felicia att känna sig glad. Karriärbytet från teatervärlden till sjukhuskorridorer kändes inte konstigt för Felicia - tanken på att arbeta inom vården har hon haft ända sedan barnåren. Uppväxt i en familj med nio barn och själv mamma redan vid 18 år har hon dock alltid trott att det var barnmorska hon skulle bli. - Ja, urologen är definitivt inte i linje med mina barnmorskedrömmar. Men under studietiden blev jag intresserad av mäns sexualitet efter behandling av prostatacancer, det är ett ämne som är outforskat och ännu tabubelagt, säger hon. Det som bekymrar Felicia mest i hennes nya yrke är den låga lönen. Tidigare tjänade hon 26 000 kronor i månaden, ingångslönen för en sjuksköterska är 17 500 kronor. Som ensamstående mamma har hon svårt att få pengarna att räcka till. Kvällsarbete och helger tär också på krafterna. - Men det jag inte får i pengar får jag i respons från patienterna som trots att de är sjuka, vissa med dödliga sjukdomar, kan ge så mycket värme, humor och närvaro. Då känner jag att jag är i mitt rätta element. Jag är mycket gladare nu än jag var förut tycker mina vänner, säger Felicia Kreuger.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!