Nu har Försäkringskassan lagt fram ett förslag till beslut – att dra in Felicia Henningssons assistans. Foto: PrivatNu har Försäkringskassan lagt fram ett förslag till beslut – att dra in Felicia Henningssons assistans. Foto: Privat
Nu har Försäkringskassan lagt fram ett förslag till beslut – att dra in Felicia Henningssons assistans. Foto: Privat
Felicia har stora svårigheter att äta själv och behöver tillsyn och hjälp dygnet runt. Foto: SkärmdumpFelicia har stora svårigheter att äta själv och behöver tillsyn och hjälp dygnet runt. Foto: Skärmdump
Felicia har stora svårigheter att äta själv och behöver tillsyn och hjälp dygnet runt. Foto: Skärmdump
– Man känner sig väldigt maktlös, säger My Henningson, Felicias mamma. Foto: Privat– Man känner sig väldigt maktlös, säger My Henningson, Felicias mamma. Foto: Privat
– Man känner sig väldigt maktlös, säger My Henningson, Felicias mamma. Foto: Privat

Felicia, 19, kan knappt äta själv – Försäkringskassan vill dra in assistansen

Publicerad

Felicia Henningsson, 19, har en svår utvecklingsstörning, autism och epilepsi.

Hon har stora svårigheter att äta och ett krampanfall utan tillsyn kan bli hennes död.

Men Försäkringskassan anser att Felicias grundläggande behov inte fyller deras krav – och vill slopa hennes assistans helt.

– Man känner sig väldigt maktlös, säger My Henningson, Felicias mamma.

"Barn med funktionsnedsättningar har rätt till ett fullvärdigt och anständigt liv."

My Henningsson från Sundsvall citerar FN:s barnkonvention i ett inlägg på Facebook. Sedan ställer hon en fråga rakt ut:

Är detta fullvärdigt och anständigt? 

My syftar på en video där hennes 19-åriga dotter Felicia försöker äta en måltid utan assistans. Att äta helt utan hjälp, som videon visar, är nästintill omöjligt, berättar My. 

I videoklippet försöker Felicia äta utan hjälp med stora svårigheter.Foto: Skärmdump

Felicia har diagnosticerats med svår utvecklingsstörning, autism och epilepsi och behöver enligt läkarintyg skötsel som ett spädbarn. Ett annat läkarintyg konstaterar att hon behöver hjälp med all allmän daglig livsföring.

Men Försäkringskassan gör en helt annan bedömning.

– Nu riskerar hon att förlora sin assistans som hon har haft i 14 år. Det känns som att Försäkringskassan bryter mot FN:s barnkonvention, säger My.

"Man känner sig väldigt maktlös"

Senast 2013 ansåg Försäkringskassan att Felicias hjälpbehov när det gäller att äta mat krävde över tolv timmars assistans varje vecka. Enligt den nya bedömningen, som framgår i myndighetens förslag att helt slopa assistansen, menar de att detta behov inte längre finns.

Detta innebär att Felicias grundläggande behov inte är tillräckligt höga för att nå Försäkringskassans krav – 20 timmar i veckan. Myndigheten hänvisar därmed ärendet till kommunen. 

– För Felicia har det inte blivit någon skillnad (gällande förmågan att äta, reds. anm.), säger My Henningsson.

– Det känns inte som att det spelar någon roll vad vi säger eller vilka läkarintyg som finns. Försäkringskassan försöker göra allt de kan för att inte komma upp i de där 20 timmarna.

Om Felicia nekas assistans från Försäkringskassan måste My göra en ny ansökan hos kommunen. 

Foto: Privat

Behöver tillsyn dygnet runt

My Henningsson är i nuläget anställd via assistansbolaget Humana och är en av Felicias två assistenter. Hon är ensamstående och drar det tunga lasset själv, vilket har inneburit många sömnlösa nätter och ändlöst stressa dagar.

Om Felicia får ett krampanfall och kräks på natten när hon ligger på rygg kan hon svälja ner det i lungorna, kvävas och dö, berättar My.

– Hon behöver någon som kan hjälpa henne omedelbart. Man ligger där och vågar inte somna. Man lever med skräcken att hon ska krampa, få syrebrist och dö.

LÄS OCKSÅ: Andreas, 12, behöver hjälp dygnet runt – Försäkringskassan säger nej 

Krampanfallen kan komma sporadiskt och har under den senaste tiden inträffat dagligen.

Försäkringskassan: "Kan verka fyrkantigt"

Birgitta Lindgren, områdeschef på Försäkringskassan, konstaterar att Felicia är i behov av stöd och säger att hon respekterar familjens önskemål.

– Hon kommer upp till strax under 15 timmar per vecka. Grunden för att få statlig assistansersättning är 20 timmar i veckan, därav förslaget till beslut, säger hon.

– Det är inte så att vi säger att Felicia inte har behov, men vissa delar kan tillgodoses av andra insatser inom LSS.

LÄS OCKSÅ: Svårt sjuke Charlie, 4, får ingen hjälp längre 

Gällande Felicias problem att äta själv förklarar Birgitta Lindgren att man i bedömningen utgått från begreppet att man "ska kunna föra skeden till munnen själv".

– Sen kan jag inse att det kan verka fyrkantigt. Det är viktigt att mamman beskriver matsituationerna tydligare och inkommer med synpunkter innan vi fattar beslutet, säger hon.

My Henningsson vägrar ge upp, men hon är inte särskilt hoppfull att Försäkringskassan kommer göra en förändring i sin bedömning.

– Man känner sig väldigt maktlös.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag