Foto: Di Nolfi Salvatore
 Foto: Di Nolfi Salvatore

Fel stoppar Big-Bangmaskinen

Publicerad
Uppdaterad
Ett allvarligt fel har stoppat Big-Bangmaskinen i CERN minst två månader.
Maskinen är nedkyld till under minus 270 grader celsius vilket försvårar reparationsarbetet, skriver AP.
Felet uppstod på torsdag i förra veckan och har visat sig vara värre än forskarna först trodde:
– Det är för tidigt att säga exakt vad som hände, men det verkar som om en felaktig elkoppling mellan två magneter som slutade vara supraledande, smälte och ledde till ett mekaniskt fel som släppte ut heliumet, säger James Gillies CERNS talesman till AP.
Big-Bangmaskinen hålls nedkyld till en temperatur nära den absoluta nollpunkten, minus 273, 15 grader celsius, för att den ska fungera så effektivt som möjligt.
Det orsakar problem för reparatörerna:
– Nu måste vi genomförde en kontrollerad uppvärmning av hela sektionen innan vi kan gå in och reparera den säger James Gillies till AP.

Har kostat 67 miljarder

Utan den extrema temperaturen skulle felet ta några dagar att laga men nu kommer det att ta flera veckor bara att värma upp den trasiga sektionen.
Big-Bangmaskinen har kostat ungefär 67 miljarder kronor och tagit mer än 20 år att tillverka.
Maskinen har orsakat stor uppståndelse efter påståenden att den kommer förinta jorden då den startas.
Dock har forskarna på CERN snarare tänkt sig att den bland annat ska hjälpa dem att hitta Higgsbosonen, en partikel forskarna anser borde finnas men inte har upptäckt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag