Fel person sköts ihjäl – han döms för mord

Döms för mord och två mordförsök vid Kungens kurva i Stockholm.
Jonas El Gourari, 24, döms till 17 år och tio månaders fängelse.
Foto: Polisen.
En man dödades och en kvinna skadades i skjutningen vid en bensinmack i Kungens kurva 2020.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Dådet kopplas till konflikten mellan Vårbynätverket och en annan kriminell gruppering.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Vårbynätverkets torpeder skulle mörda gängets stora rival vid Circle K-macken i Kungens kurva. Rivalen kom undan – i stället sköts en annan man till döds i kulregnet.

Nu döms Jonas El Gourari, 24, som pekas ut som Vårbynätverkets chaufför, för mord och två mordförsök.

Straffet blir 17 år och tio månaders fängelse.

Det var den 18 januari förra året som en bil blev beskjuten vid en bensinmack i Kungens kurva i Stockholm.

I bilen satt tre personer – den 25-årige föraren, en kvinna och en man som pekas ut som gängkriminell och som i Expressens rapportering kallats för ”Torpeden”.

Den senare var den egentliga måltavlan för attacken, men i stället var det föraren som träffades av skott i bland annat huvudet, nacken, bröstet och ryggen.

Tre av skadorna var dödliga var för sig, enligt åtalet.

Kvinnan blev skjuten i huvudet, men överlevde trots svåra skador. Den andra mannen klarade sig oskadd.

Två vapen användes

Efter skjutningen greps flera personer med koppling till Vårbynätverket. I närtid har flera utredningar visat att nätverket letts av en stark ledare som haft flera kaptener under sig. De har i sin tur haft flera ”kaptener i fält” som styrt fotsoldater. Sammanlagt har ett 30-tal personer betalat medlemsavgift till nätverket varje månad, enligt polis och åklagare.

I februari åtalades 24-årige Jonas El Gourari för attacken i Kungens kurva.

Utredningen visar att El Gourari har haft rollen som chaufför i nätverket även till vardags. Han är en av få personer i kärnan som har körkort. Månaderna innan dådet i Kungens kurva uppfattade polisen att han trätt in i en mer upphöjd roll än tidigare.

Enligt domen var det Jonas El Gourari som körde bilen vid Circle K-dådet, men utredningen har inte kunnat visa vem eller vilka som höll i de båda vapnen som användes.

Själv har han nekat till anklagelserna – men tingsrätten anser att han är skyldig till mordet.

– Den tunga bevisningen mot 24-åringen har varit övervakningsfilmer från bensinstationen och bilder från övervakningsfilmer tagna i Vårby centrum drygt en timme före skjutningen, säger Kian Amraée, en av två juristdomare som dömt i målet, i domstolens pressmeddelande.

Dådet präglades av en ”total likgiltighet”, enligt tingsrätten, som konstaterar att totalt 26 skott avlossades mot bilen i vad som beskrivs som en massiv eldgivning.

Att Jonas El Gourari körde bilen var avgörande för dådet, enligt tingsrätten, och därför döms han för mordet och de båda mordförsöken.

Åklagaren yrkade på livstids fängelse för vad hon kallade ”en ren avrättning”, rapporterar P4 Stockholm.

Tingsrätten ansåg inte att omständigheterna var tillräckligt försvårande för ett livstidsstraff – utan landade i stället på 17 år och tio månader.

Två andra män åtalades för medhjälp till mordförsök, men båda frias.

Detta har hänt

2011: Torpeden hittas skjuten i båda benen i en trappuppgång i Vårby gård. Konflikten mellan honom och Vårbynätverket inleds.


2017: En 23-åring skjuts till döds utanför Vårby simhall. Han är barndomsvän med Mujaheed och har tiden innan mordet fungerat som hans personliga chaufför. Torpeden misstänks men åtalas inte.


2019: Inom loppet av några månader sker flera skjutningar i södra Stockholm. I november blir två av Torpedens vänner allvarligt skadade i ett mordförsök i Rågsved. Flera personer i Vårbynätverket häktas men släpps i brist på bevis.


2020: I januari sker dådet vid Circle K. Torpeden klarar sig oskadd men hans fru blir skottskadad och hans vän dör. Tre män från Vårbynätverket åtalas för inblandning i skjutningen.


2020: Efter Circle K-skjutningen fortsätter Vårbynätverket planera ett mord på Torpeden i hemliga chattar. I början av april skickas ett mordkommando till Västerås men innan de hinner fram grips Torpeden av polis.


2021: 30 personer – inklusive hela ledarskiktet i Vårbynätverket – åtalas för en lång rad grova brott. Rättegången pågår till i juni. Torpeden döms till fyra års fängelse i ett utpressningsfall. Han står även åtalad för grovt narkotikabrott.

Konflikten ett ”öppet sår”

De tre männen som stått åtalade i målet har alla ingått i det kriminella Vårbynätverket.

Expressen har tidigare rapporterat om bakgrunden till dådet vid Kungens kurva – den personliga konflikten mellan måltavlan ”Torpeden” och Vårbynätverkets ledare ”Mujaheed”.

Konflikten har pågått i ett decennium och har av polisen beskrivits som ”ett öppet sår” i förorten Vårby gård, sydväst om Stockholm.

Hösten 2019 eskalerade gängkriget. När skjutningen på Circle K-macken skedde var det den fjärde skottlossningen på fyra månader som polisen kopplade till konflikten.

Utåt sett såg läget ut att lugna ner sig efter skotten. Vårbynätverkets ledare flyttade till Spanien och ”Torpeden” höll sig i Västerås.

Misstanken: Gick vidare med mordplanerna

Men i hemlighet fortsatte Vårbynätverket smida planer för att mörda Torpeden, enligt misstankar som nu är aktuella i en annan rättegång.

Enligt det åtalet skickades ett mordkommando till Västerås i början av april – men innan de hann anlända greps Torpeden misstänkt för vapenbrott.

Polisen hade aldrig fått kännedom om planerna om det inte vore för att franska kolleger lyckats knäcka den krypterade chattjänsten Encrochat. Chattloggarna uppdagade omfattande brottslighet kopplad till Vårbynätverket – och nu står 30 personer åtalade misstänkta för grova brott.

Förutom mordplanerna mot Torpeden handlar det om en omskriven kidnappning av en känd artist, sprängdåd mot en bilhandlare och synnerligen grova narkotika- och vapenbrott.

Hör Vårbynätverkets utpekade ledare pressas i rätten

Rättegången mot flera ledande i kriminella Vårbynätverket går vidare. 30 personer åtalade för bland annat stämpling och försök till mord.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.