Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fel barn opererades: "Finns ingen ursäkt"

Att lämna sitt barn hos ett sjukhus ska vara säkert.

Men för en familj i Tennessee, USA, blev så inte fallet.

De lämnade sin son på en rutinundersökning – och när de fick tillbaka honom var hans tungband skuret.

Läkaren hade opererat fel barn.

En läkare vid ett sjukhus i staden Lebanon i delstaten Tennessee utförde en operation på fel pojke, skriver CNN. Läkaren klippte av den skinnbit som finns under tungan, tungbandet, på pojken.

Barnet var friskt vid födseln och föräldrarna trodde därför att han skulle på en rutinundersökning. När sköterskan sedan kom tillbaka med pojken började hon berätta om ingreppet. Det var då misstaget uppdagades.

– Då började jag att gråta hysteriskt, berättade pojkens mamma för CNN:s lokala filial, WTVF.

Ovarsamhet

Sjukhuset ville inte kommentera händelsen. Men enligt en rapport från sjukhuset som WTVF, tagit del av ska läkaren ha erkänt sitt misstag. Läkaren ska ha frågat efter barnet och sedan inte insett att det var fel pojke. Hen utförde då operationen. Efter att läkaren insett sitt misstag bad hen om ursäkt till familjen.

– Det är ovarsamhet. Det finns ingen ursäkt för att klippa (tungan, red.anm.) på ett friskt barn. Det finns ingen ursäkt för att förväxla bebisar på ett sjukhus, sa familjens advokat till WTVF.

Ingreppet utförs på barn när tungbandet under tungan är för stram. Detta är en medfödd komplikation och om inget görs åt detta kan barnet senare få problem med att äta och tala.

Oklart om några problem

Enligt familjens advokat ska det vara oklart om den felopererade pojken kommer att få några problem efter ingreppet.

– Problemet här är att detta var en frisk bebis som skulle lämna sjukhuset, men som i stället skadades av sjukhuset, säger advokaten till WTVF.

Själva ingreppet ska inte vara smärtsamt, även utan bedövning. Därför uppfattas ingreppet vara lindrigt. Problemet med för stramt tungband ska också vara vanligare hos pojkar än hos flickor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.