Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Fel av Migrationsverket att stoppa gymnasielagen”

Migrationsverket får kritik av 13 jurister i en debattartikel i DN. Foto: SAMUEL UNÉUS

Migrationsverkets har som bekant beslutat att ”pausa” tillämpningen av gymnasielagen. Motiveringen gjordes med hänvisning till den enskildes rättssäkerhet. 

”Men rättssäkerhet handlar om att skydda enskilda mot statens maktutövning. Det kan aldrig handla om att skydda myndigheter från att fatta beslut i politiskt kontroversiella frågor”, skriver 13 jurister på DN Debatt.

Regeringens gymnasielag skulle ge ensamkommande unga med avslag en ny chans att stanna i Sverige genom studier.

Men i mitten av juli meddelade Migrationsverket att man tillfälligt stoppar beslut i vissa asylärenden med den nya lagen.

– Vi gör så här av rättssäkerhetsskäl, förklarade Inga Thoresson Hallgren, ställföreträdande generaldirektör på Migrationsverket, i ett pressmeddelande.

 

 

Lagen får tillämpas

25 september meddelade Migrationsöverdomstolen dom i de uppmärksammade målen angående den så kallade ”nya gymnasielagen”. 

Eftersom domstolen är slutinstans blev det därmed klarlagt att lagen får tillämpas.

Migrationsverket skrev på sin hemsida 25 september: ”Vi har nu gått igenom domarna och fattat beslut om att återuppta tillämpningen av den nya gymnasielagen i sin helhet.” 

Något som får 13 jurister att på onsdagens DN Debatt skriva bland annat: ”Bakom detta uttalande döljer sig ett märkligt agerande från verkets sida”.

De menar vidare att ”denna instruktion var oförenlig med tre grundläggande förvaltningsrättsliga principer: självständighets-, legalitets- och skyndsamhetsprinciperna.”

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!