Gunnar Wall är författare och expert på Palmemordet. Foto: Sven Lindwall

Gunnar Wall är författare och expert på Palmemordet.

 Foto: Sven Lindwall

Fel att säga att spåret redan är stendött

Publicerad

Så kom beskedet: revolvern som testats av Nationellt Forensiskt Centrum, NFC, tycks inte vara Palmerevolvern.

Troligen inte.

Eller för att vara mer exakt: den utförda analysen ”talar i någon mån för” att det inte är det vapnet som avlossat kulorna från Sveavägen.

Betyder det att Leif GW:s tämligen nya revolverspår redan är stendött?

Det vore fel att säga. Och det säger inte Palmeåklagaren Kerstin Skarp heller. Det hon säger är att ”i nuläget” tycks vapnet sakna betydelse för utredningen. Men hon medger att ny information kan ändra på den bedömningen.

Skarp själv var mycket ordknapp när Expressen TV bad henne utveckla det resonemanget. Men vad det handlar om är rimligtvis att den här sortens test ofta är vanskliga att göra.

I detta fall handlar det framför allt om att kulorna från Sveavägen inte bara bär spår efter mordvapnet utan också efter kontakt med grus och sten. Plus att NFC:s experter helt enkelt inte vet vilken åverkan den undersökta revolvern utsatts för under de senaste trettio åren.

Därför finns det en tveksamhet när kulor och revolver inte tycks passa ihop.


Vad kan då utredarna göra om de vill kolla det här vapnet utöver de tekniska testerna?

Det handlar väsentligen om att spåra dess historia – genom registreringsnumret och genom uppgifter de förhoppningsvis kan få från Leif GW Persson eller från den person som gett honom revolvern.

Vad skulle det kunna ge?

Det är svårt att säga. Kanske inget av värde. Historien om Palmeutredningen är i stor utsträckning en historia om tips och uppgifter som gäller vapen och ammunition – och som alla hittills slagit fel. Det var fallet redan med ”33-åringen” där polisen fäste hopp vid partiklar på hans jacka som antogs komma från mordvapnet. Det fortsatte med ett revolvertips som dök upp som ett centralt inslag i PKK-spåret. Och när Christer Pettersson blev aktuell i utredningen kom mycket att handla just om försöken att knyta honom till det ena eller andra vapnet som cirkulerat i kriminella kretsar.

Inget av dessa tips har hittills lett någonstans.

Kommer GW:s tips att bli ett i raden av misslyckanden?

Det vet vi inte.


Vad vi däremot vet är att Palmeutredningen haft en sorglig benägenhet att köra fast.

Den som vill kan frestas att spekulera över om det vilar en förbannelse över allt som rör dådet på Sveavägen, för så här illa brukar det sannerligen inte gå för mordutredningar i Sverige.

Men kanske är det mer konstruktivt att tänka sig att problemet egentligen handlar om olika systemfel i utredningsmetodiken. Gamla, numera kanske okända, buggar som lett till accepterade men illa underbyggda hypoteser. Och till en – åtminstone hittills - resultatlös utredning.

Och i så fall: ska vi då se GW:s revolvertips som ännu en misslyckad gissning i raden – eller kan det vara en fläkt av sanningen som just svept förbi och som kanske inte kommer att fångas in?

 

Gunnar Wall

Gunnar Wall är författare och expert på Palmemordet

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag