Brevet som Löfven fick var fejk. Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBLBrevet som Löfven fick var fejk. Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBL

Brevet som Löfven fick var fejk.

 Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBL
Här är brevet som påstods komma från IF Metall.Här är brevet som påstods komma från IF Metall.
Här är brevet som påstods komma från IF Metall.

Fejkat brev från IF Metall till Löfven

Publicerad

I ett brev till statsminister Stefan Löfven påstås IF Metall Malmfälten i Kiruna ha brutit med Socialdemokraterna på grund av Margot Wallströms lägenhetsaffärer.

Men brevet – som registrerats i regeringskansliets diarium som en officiell skrivelse från IF Metall - är en bluff.

– Det där har vi inte skickat, säger vice ordföranden för IF Metall Malmfälten, Roger Norman.

Brevet som är adresserat direkt till statsminister Stefan Löfven kom till statsrådsberedningen i Rosenbad i torsdags förra veckan.

Det är skrivet på ett brevpapper med IF Metalls logotype och underskrivet av "Styrelsen i Malmfälten".

I brevet anklagas utrikesminister Margot Wallström för att ha handlat omdömeslöst när det gäller sina lägenhetsaffärer med fackförbundet Kommunal, och det konstateras att fackklubben på grund av detta inte kommer att "stödja sittande regering på något vis".

I brevet står det också att man ska "agera framgent för att denna regering skall fällas i riksdagen".

Men brevet är en bluff.

IF Metall: "Inte någonting vi skickat"

Vice ordföranden för IF Metall Malmfälten, Roger Norman, säger att Wallströms lägenhetsaffär inte varit uppe till diskussion i styrelsen.

– Det där är inte någonting som vi har skickat.

IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe konstaterade nyligen att avslöjandena kring fackförbundet Kommunal skadat hela fackföreningsrörelsen.

– Alla typer av diskussioner som kan misstänkliggöra att någon skor sig på medlemmarnas bekostnad skadar förtroendet för facket. Det är bedrövligt att sådant här ska behöva ske. Därför är det väldigt skönt att känna att för IF Metalls vidkommande förekommer inga typer av fastighetsaffärer, restaurangaffärer eller annat, säger Anders Ferbe.

Statsminister Stefan Löfven var förbundsordförande för IF Metall mellan 1 januari 2006 och 27 januari 2012.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag