Jimmie Åkessons bok "Satis polito".
Jimmie Åkessons bok "Satis polito".

Fejkad katt på Åkessons bok

Publicerad

Jimmie Åkessons bok innehåller inte bara ett fejkat förord av Per Albin Hansson - utan även en fejkad katt på omslaget.

Expressen kan nu avslöja att kissen som Sverigedemokraternas partiledare tittar så ömt på i själva verket är inklippt i bilden i efterhand.

- Den var inte i Stockholm när bilden togs, bekräftar stabschefen Linus Bylund.

Boken "Satis Polito" bygger på Jimmie Åkessons dagboksanteckningar sedan 2010. Han beskriver partiets resa under valåret in i riksdagen. Titeln är latin och betyder "Tillräckligt polerad".

På omslaget sitter SD-ledaren avslappnat i strumplästen och myser med sin katt bredvid sig på golvet. Expressen har låtit experterna på Expressens bildredaktion närgranska bilden och kan nu slå fast utan minsta tvekan att katten är photoshoppad in i bilden i efterhand.

Ser ut att sväva över mattan

När man förstorar bilden ser man att katten närmast verkar levitera över mattan, och såväl ryggpäls, öron som morrhår ser helmysko ut.

Bildmontaget är faktiskt bara snäppet bättre än nattklubbsägaren Mille Markovics berömda "sexbild" på kungen och några nakna kvinnor, som Expressen avslöjade som en grov photoshop-förfalskning för snart två år sedan.

Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund vill tona ned diskussionen om den digitalt manipulerade bilden.

- Han vill beskriva sig själv i den här boken och han tycker om sin katt. Det är min analys, säger han till Bekantas Bekanta.

Vad tittar han egentligen på?

- Det vet jag inte. Planen var att ha kissen med men den var inte i Stockholm när bilden togs, säger Bylund.

Bylund avslöjar att även att de gamla klassiska socialdemokratiska valaffischerna som tycks hänga på väggen bakom Jimmie Åkesson är inklippta i bilden i efterhand.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag