Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fejkad katt på Åkessons bok

Jimmie Åkessons bok "Satis polito".

Jimmie Åkessons bok innehåller inte bara ett fejkat förord av Per Albin Hansson - utan även en fejkad katt på omslaget.

Expressen kan nu avslöja att kissen som Sverigedemokraternas partiledare tittar så ömt på i själva verket är inklippt i bilden i efterhand.

- Den var inte i Stockholm när bilden togs, bekräftar stabschefen Linus Bylund.

Boken "Satis Polito" bygger på Jimmie Åkessons dagboksanteckningar sedan 2010. Han beskriver partiets resa under valåret in i riksdagen. Titeln är latin och betyder "Tillräckligt polerad".

På omslaget sitter SD-ledaren avslappnat i strumplästen och myser med sin katt bredvid sig på golvet. Expressen har låtit experterna på Expressens bildredaktion närgranska bilden och kan nu slå fast utan minsta tvekan att katten är photoshoppad in i bilden i efterhand.

Ser ut att sväva över mattan

När man förstorar bilden ser man att katten närmast verkar levitera över mattan, och såväl ryggpäls, öron som morrhår ser helmysko ut.

Bildmontaget är faktiskt bara snäppet bättre än nattklubbsägaren Mille Markovics berömda "sexbild" på kungen och några nakna kvinnor, som Expressen avslöjade som en grov photoshop-förfalskning för snart två år sedan.

Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund vill tona ned diskussionen om den digitalt manipulerade bilden.

- Han vill beskriva sig själv i den här boken och han tycker om sin katt. Det är min analys, säger han till Bekantas Bekanta.

Vad tittar han egentligen på?

- Det vet jag inte. Planen var att ha kissen med men den var inte i Stockholm när bilden togs, säger Bylund.

Bylund avslöjar att även att de gamla klassiska socialdemokratiska valaffischerna som tycks hänga på väggen bakom Jimmie Åkesson är inklippta i bilden i efterhand.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.