Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Federleys partigrupp i EU: Vi blev mycket överraskade

David Baas om att Fredrick Federley tar paus.
Fredrick Federley vid en debatt i Bryssel inför EU-valet 2019.
Foto: OLLE SPORRONG
Europaparlamentet i Bryssel.
Foto: JEAN-FRANCOIS BADIAS / AP TT NYHETSBYRÅN
Europaparlamentet i Bryssel.
Foto: Olle Sporrong/EXP/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fredrick Federley meddelade sin partigrupp i Bryssel – i ett mejl till övriga 97 medlemmar – att han tar en paus från politiken.

Han berättade om sina personliga problem och om den närstående som dömts för grova brott.

– Vi blev mycket överraskade, säger Luc Vernet, talesperson för gruppen Renew Europe i EU-parlamentet.

C-toppen Fredrick Federley är en populär och uppskattad EU-parlamentariker i Bryssel, enligt källor på plats. 

Därför blev överraskningen stor när han i torsdags meddelade sin partigrupp där att han tänker sjukskriva sig från EU-parlamentet för att han mår väldigt dåligt.

Mejl till 97 medlemmar

Han berättade samtidigt i sitt mejl till partigruppens övriga 97 medlemmar att en person som stått honom nära dömts för allvarliga brott.

 – Hans mejl innehöll ungefär samma information som det han skrev på Facebook. Att han har stora personliga problem och att han behöver göra ett avbrott under en tid, säger Luc Vernet, talesperson för partigruppen Renew Europe där Centerpartiet ingår.

– Det gick ut till alla våra medlemmar och vi blev mycket överraskade.

”Aktiv EU-parlamentariker”

– Under normala omständigheter är Fredrick Federley en mycket aktiv EU-parlamentariker med särskilt fokus på miljö- och klimatfrågor, säger han.

Partigruppens ordförande Dacian Ciolos har inte några ytterligare kommentarer.

Inte heller EU-parlamentets talman David Sassoli vill kommentera ett fall med en enskild EU-parlamentariker, enligt talespersonen Tim Allan.

Federleys svenska EU-kolleger avstår från att kommentera hans situation när Expressen frågar dem.

Grova sexbrott mot barn

Fredrick Federley, andre vice partiledare i Centern, gick på på torsdagen ut på Facebook och berättade att han under en längre tid mått mycket dåligt och att hans situation förvärrats den senaste tiden – så att han inte längre var ”arbetsför”. Samma dag informerade han också partigruppen i Bryssel.

Detta sedan det på tisdagen blivit känt genom sajten Stoppa Pressarna att en närstående till honom dömts för flera allvarliga sexbrott, bland annat grov våldtäkt mot barn.

Redan i måndags informerade han Centerns partiledning. 

22 våldtäkter

”Det skrivs på vissa sajter nu att en person som tidigare stått mig nära är dömd för oerhört allvarliga brott. Det är tyvärr sant. De brott han har begått är rakt igenom fruktansvärda, obeskrivliga och helt oförlåtliga. Vi har nu gått skilda vägar”, skriver Federley på sin Facebooksida.

Den honom tidigare närstående mannen begick brotten från sommaren 2013 fram till januari 2014, enligt domen. Han dömdes 2014 för grov våldtäkt mot barn vid 22 tillfällen, grovt sexuellt övergrepp mot barn vid två tillfällen, sexuellt ofredande vid sex tillfällen och grovt barnpornografibrott vid 38 tillfällen.

”Jag känner att jag just nu inte kan fokusera på mitt politiska uppdrag. Jag har fallit i bitar och behöver samla ihop mig själv, läka och hämta styrka”, skriver Federley på Facebook.

”Begränsad kontakt”

Centerns partisekreterare Michael Arthursson har förklarat att partiet ser ”mycket allvarligt” på situationen.

 – Fredrick fokuserar nu på sin hälsa och vi har begränsad kontakt, sade han på fredagen. 

Större delen av EU-parlamentets verksamhet har skett på distans sedan i mars på grund av covid-19, enligt EU:s presstjänst. 

– Fredrick Federley har precis som de flesta andra Europaparlamentariker jobbat hemifrån en stor del av året och så även den senaste tiden, sade Michael Arthursson på fredagen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.