Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Federleys möte med Kriminalvården – om sambons våldtäkter

Centertoppens möte med Kriminalvården – om sambons våldtäkter.
Centerpartiets förtroende för EU-parlamentarikern Fredrick Federley har skadats efter att det framkommit att han ”under en längre tid” vetat om att en närstående – hans sambo – dömts för grova sexbrott mot barn.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
”Annie Lööf blev precis lika överraskad som jag i måndags när vi fick reda på det här, ingen av oss har vetat om det här förhållandet”, har Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson sagt till TT.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiets förtroende för EU-parlamentarikern Fredrick Federley har skadats efter att det framkommit att han ”under en längre tid” vetat om att en närstående – hans sambo – dömts för grova sexbrott mot barn.

Expressen kan nu avslöja att C-toppen redan i september hade ett möte med Kriminalvården – där myndigheten agerade på grund av hans sambos brottsliga bakgrund.

Federley ska då ha reagerat kraftigt negativt på att myndigheterna la sig i deras relation.

”Jag är sjukskriven och kan inte genomföra intervjuer nu”, skriver Fredrick Federley i en kommentar.

I torsdags i förra veckan skrev C-toppen och EU-parlamentarikern Fredrick Federley på Facebook att han inte är ”arbetsför” och att han tar en paus från sina politiska uppdrag:

”Jag känner att jag just nu inte kan fokusera på mitt politiska uppdrag. Jag har fallit i bitar och behöver samla ihop mig själv, läka och hämta styrka.”

Bakgrunden till beskedet är att hans nya sambo dömts för flera grova brott som begåtts mellan 2013 och 2014. Det handlar om grov våldtäkt mot barn vid 22 tillfällen, grovt sexuellt övergrepp mot barn vid två tillfällen, sexuellt ofredande vid sex tillfällen och grovt barnpornografibrott vid 38 tillfällen. Domen, som föll 2014, blev nio års fängelse. 

Federley skrev på Facebook att han och hans närstående ”gått skilda vägar”:

”Det skrivs på vissa sajter nu att en person som tidigare stått mig nära är dömd för oerhört allvarliga brott. Det är tyvärr sant.”

C-ledningen: ”Skadat förtroendet” för Federley

På tisdagen rapporterade SVT Nyheter att Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson uppgett att partiledningen fick reda på uppgifterna i måndags förra veckan, alltså dagen innan de avslöjades av sajten Stoppa Pressarna. Arthursson skrev också, i sms till SVT, att det efter samtal med Federley har ”framkommit att han vetat om detta under en längre tid” och att det har ”skadat förtroendet för honom”.

Expressen har upprepade gånger ställt frågan till Federley om hur länge han vetat om sin sambos tidigare brottslighet – och om han med den vetskapen vidtagit några åtgärder.

Uppgifter från Kriminalvården, som Expressen tagit del av, visar att sambon, som släpptes från fängelse i januari i år, nu står under frivårdens övervakning under den villkorliga frigivningen. Övervakning innebär att den villkorligt frigivne måste träffa Kriminalvårdens frivård regelbundet för att visa att han eller hon inte återfallit i brottslighet. Tanken är också att frivården ska hjälpa den dömde tillbaka till ett vanligt liv.

Expressen kan nu också avslöja att Federleys sambo hade ett möte med frivården den 11 september. På mötet uppmärksammades relationen till Federley och några dagar senare fick också C-politikern, tillsammans med sin sambo, prata med Kriminalvården, med anledning av sambons brottslighet. 

Federley reagerade negativt under mötet

Federley reagerade kraftigt negativt på att myndigheten la sig i deras relation och det faktum att sambon bodde hos honom, erfar Expressen. Man uppfattade det som att Federley försökte påverka ens arbete och att parlamentarikern var rädd att hamna i register eftersom det skulle kunna skada honom.

Just relationen mellan Federley och den barnsexbrottsdömde var, enligt partisekreteraren Michael Arthursson, inte känd för Centerpartiets ledning förrän i förra veckan:

– Annie Lööf blev precis lika överraskad som jag i måndags när vi fick reda på det här, ingen av oss har vetat om det här förhållandet, har Arthursson sagt till TT.

Fredrick Federley har under flera år varit en av de tyngsta C-politikerna. Han har suttit i EU-parlamentet sedan 2014 och är vice ordförande för den liberala gruppen i EU-parlamentet, Renew Europe. I EU-valet 2019 blev han omvald för en ny mandatperiod och han blev den tredje mest kryssade svensken i valet. 

Sjukskriven till sista februari

Federley har också en tung roll i partiet i Sverige som andre vice ordförande och en bakgrund som ordförande för ungdomsförbundet Cuf från 2002 till 2007 och riksdagsledamot 2006 till 2014.

Expressen har sökt Federley, som är sjukskriven till sista februari nästa år, med frågor om hans kontakt med frivården. C-politikern skriver i ett meddelande till Expressen på onsdagskvällen:

”Jag är sjukskriven och kan inte genomföra intervjuer nu. Jag har under längre tid mått väldigt dåligt, vilket har eskalerat den senaste tiden.”

Expressen har också försökt nå den barnsexbrottsdömde mannen.

Se mer: 

Förra veckan meddelade centerpolitikern Fredrick Federley att han tar en paus från politiken, det efter att det framkommit uppgifter om hans sambos brott. Enligt uppgifter till Expressen ska Federley känt till informationen redan i september.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.