Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Federleys ersättare får inte inta hans plats

Emma Wiesner tar över stafettpinnen i Europaparlamentet.
Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: OLIVIER HOSLET / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

C-politikern Emma Wiesner skulle ersatt Fredrick Federley.

Nu sitter hon 200 meter från EU-parlamentet i sin nya Bryssel-lägenhet, men får inte komma in.

– Det är under all kritik, säger hon.

Emma Wiesner, 28, sitter i sin andrahandslägenhet i Bryssel och blickar ut över parlamentsbyggnaden som hon inte har passerkort till.

– Jag har ingen formell tillgång till EU-parlamentet, trots att jag är förste ersättare och de vetat om det hela mandatperioden, säger Emma Wiesner. 

Fredrick Federley avgick den 11 december, efter att det framkommit att han haft en relation med en man som är dömd för grov våldtäkt mot barn. Det formella beskedet om att han avsade sig sin plats lämnades in till parlamentet den 13 december. Därefter var det tänkt att Emma Wiesner skulle överta hans plats.

Men EU-parlamentet måste inhämta en bekräftelse från svenska valmyndigheten. 

– EU-parlamentets administration är alldeles för långsam. De ringde oss i går och bad om numret till svenska valmyndigheten. Det betyder att de inte ens lyft luren fram tills nu, säger Emma Wiesner och beskriver det som ett demokratiproblem.

”Alldeles för långsam”

Under tiden arbetar hon för att etablera kontakter med andra parlamentariker. 

Emma Wiesner har inte träffat Fredrick Federley sedan han lämnade politiken.

– Vi har hörts av lite grand. Han måste fokusera på att bli fullt frisk, innan han kan göra en fullständig överlämning.

Hur ser du på hans sorti?

– Det är en tragisk historia, jag hade sett fram emot att jobba med Fredrik i parlamentet. Det var det vi arbetade för i valrörelsen, mer än så vill jag inte säga.

Europaparlamentets presstjänst meddelar i en skriftlig kommentar att man ”arbetar så fort som möjligt”: 

”Europaparlamentet är i färd med att avsluta sina interna procedurer för att fråga de behöriga svenska myndigheterna med att fylla den tomma platsen”, skriver parlamentet och konstaterar att ytterligare steg måste vidtas innan Emma Wiesner kan tillträda sin plats. 

28-åringen ersätter Fredrick Federley.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.