Riksdagsledamoten Fredrick Federley (c). Foto: SVEN LINDWALL
Riksdagsledamoten Fredrick Federley (c). Foto: SVEN LINDWALL

Federley våndas inför FRA-beslut

Publicerad
Uppdaterad
Centerns Fredrick Federley våndas.
Hans parti är för den kontroversiella signalspaningslagen, medan väljarna skäller ut honom på krogen för att de snart kan få sin mejl scannad.
Själv vet inte riksdagsledamoten hur han ska rösta - utan bestämmer sig först kvällen före riksdagsdebatten.
- Jag har skrivit två olika slut på mitt tal, säger Fredrick Federley.
På tisdag nästa vecka beslutar riksdagen om det kontroversiella lagförslag som ger försvarets radioanstalt, FRA, rätt att signalspana också på mejl och telefonsamtal till och från utlandet.
Centerpartisten Fredrick Federley är en av de som ogillar lagförslaget, men han är inte säker på hur han ska rösta i riksdagen.
- Förut var förslaget riktigt vedervärdigt, nu är det bara vedervärdigt, säger Fredrick Federley.

"Behövs en lag"

Fredrick Federley menar att lagen är viktig av flera skäl.
- Det behövs en lag som reglerar signalspaningen. Nu fifflar FRA lite som de vill.
- Och den dagen vi, Gud förbjude, drabbas av ett terrordåd i Sverige kommer väljarna att halshugga oss politiker om vi inte tagit fram en sådan här åtgärd.
Samtidigt vill han inte inskränka den personliga integriteten.
Och han blir utskälld av väljare på krogen.
- När jag var ute på Patricia i söndags kom det fram folk och skällde, trots att jag inte har bestämt mig för hur jag ska rösta.

Bestämmer sig på måndag

Det gör Fredrick Federley först på måndag - kvällen före omröstningen.
- På måndag går jag på galapremiären till ”Sex and the city”, sedan ska jag träffa goda vänner. Sedan bestämmer jag mig. Men det jag slutligen bestämmer mig för kommer jag att försvara fullt ut, säger Fredrick Federley.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag