Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Federley: Romson skadar anseendet

Åsa Romsons agerande skadar Sveriges anseende tycker Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley.Foto: Kristofer Sandberg
Romson har drivit mjukare krav på avgasutsläpp.

Miljöminister Åsa Romsons agerande har skadat Sveriges anseende som en ledande klimatnation mitt under pågående klimattoppmöte i Paris.

Det hävdar nu EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) efter Expressens avslöjande om regeringens hemliga agenda.

Även Moderaternas miljö- och klimatpolitiske talesperson Johan Hultberg rasar mot miljöministern.

Expressen avslöjar i dag att miljö- och klimatminister Åsa Romson drivit mjukare krav på avgasutsläpp i Europa än både EU-kommissionen och expertgruppen. Sverige har också pläderat för att de nya avgaskraven ska införas senare än vad kommissionen föreslagit.

Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley:

– Det här är oerhört allvarliga uppgifter som nu framkommer, framför allt med tanke på det pågående klimattoppmötet i Paris.

– Jag har full förståelse för att man kan förlora i förhandlingar, men jag har ingen som helst förståelse för att man lämnar walkover i viktiga miljöfrågor och går in med en svagare position redan från början.

Hyckleri

Enligt Fredrick Federley säger regeringen en sak till svenska folket, men agerar helt annorlunda i Bryssel.

– Det är inget annat än hyckleri.

– Det blir allt svårare att förstå vad det gröna i Miljöpartiet egentligen står för, och de som förlorar på Miljöpartiets svaghet är kommande generationer som förtjänar miljöpolitiker som är beredda att visa det ledarskap som krävs för att vi ska nå våra klimat- och miljömål.

Fredrick Federley fortsätter:

– Jag tror det Svenska folket och framförallt Miljöpartiets väljare hade förväntat sig att Sverige skulle vara en pådrivande kraft i den här typen av förhandlingar, men man verkar sakna den förmågan hos regeringen och det är djupt olyckligt.

Även Moderaternas miljö- och klimatpolitiske talesperson Johan Hultberg är upprörd.

– Det är allvarligt att regeringen sänker Sveriges klimatambitioner. Vi såg även tidigare att regeringen svajjade på målet när EU:s klimatmål förhandlades och regeringen spelade bort vår pådrivande position.

– Sverige ska vara ett föregångsland i klimatarbetet, genom att säga en sak och göra en helt annan så försvagas den svenska rösten i det internationella klimatarbetet. Genom sitt agerande riskerar regeringen att Sverige går från att vara ett föregångsland som kombinerar ökad tillväxt med minskade utsläpp till att vara ett avskräckande exempel.

Agerar tvärtemot

Enligt Johan Hultberg visar Expressens avslöjande att regeringen säger en sak, men agerar tvärtemot.

– Regeringen säger sig vilja skapa hållbara transporter men agerar tydligen i helt motsatt riktning vilket detta tyvärr bara är ett exempel på. Till detta kan vi även lägga att Regeringen vill göra det 20000 kronor dyrare att köpa en laddhybrid. Med den nuvarande regeringen får vi tydligen slappare utsläppskrav och dyrare supermiljöbilar. Det måste få alla miljövänner att reagera.

Liberalernas EU-parlamentariker Jasenko Selimovic har debatterat avgasfrågan med Åsa Romson tidigare.

– Det är väldigt mycket värre än vad jag trodde. Det är en skandal utan dess like. När jag skrev om detta trodde jag att Sverige bara lade sig inför andra länder, nu visar Expressen att det är värre än så. Vi har själva drivit större möjligheter att fuska med bilar – och detta avslöjas i samband med klimatmötet. Man tappar hakan.

– Det är skandalöst att Sverige visar sig ha en sådan position. Ingen trodde tydligen att detta skulle avslöjas.