Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Federley om Kuhnke: Klimatdiktaturkramare

Fredrick Federley. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

I kvällens ”Bara politik” i Expressen TV går centerpartisten Fredrick Federley till angrepp mot Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke, som gästade studion före honom.

Det är Bah Kuhnkes uttalande att MP, till skillnad från C, ”lyssnar på vetenskapen”, som får Federley att kalla miljöpartisten för ”klimatdiktaturkramare”.

Inför EU-valet 2014 stod Fredrick Federley på plats tre på Centerpartiets lista. Men han gjorde en stark personvalskampanj och kryssade sig in i Bryssel. I Europaparlamentet är han gruppledare för den liberala gruppen. Nu är han partiets förstanamn till valet på söndag.

Du är en av få toppkandidater det här valet som faktiskt har erfarenhet av att sitta i EU-parlamentet. Hur utnyttjar du det försprånget?

– Det är en belastning. Den här debatten i valrörelsen handlar om allt utom hur det faktiskt är i parlamentet.

Fredrick Federley sätter klimat och invandring överst på sin lista över EU:s viktigaste frågor. Sociala frågor, som låg näst överst på miljöpartisten Alice Bah Kuhnkes lista är hon gästade studion, placerar han i botten.

– Det ska vi hålla på med hemma i Sverige, säger han.

Djurskydd är en hjärtefråga för Federley, som växte upp med djur och i dag är djurägare. Han vill ha en gemensam europeisk djurskyddslag. Han anser att de länder som har en mindre sträng djurskyddslag än den svenska kan använda dåliga villkor för djuren för att konkurrera ut svenska bönder.

– När jag köper kött ser jag till att det är svenskt kött, helst det jag har producerat själv, säger han.

Federley om Kuhnke: Klimatdiktaturkramare

Fredrick Federley reagerar skarpt på Alice Bah Kuhnkes motivering till varför väljarna ska rösta på MP i stället för C – att MP lyssnar på vetenskapen.

– Jag blev lite chockad över svaret, för vad hon egentligen sa är det som Pär Holmgren, nummer två på listan, fått väldigt mycket kritik för: ”Vi ska inte respektera demokratiska institutioner och demokratiskt fattade beslut”, säger Federley.

– Men så länge du inte har egen majoritet själv är det kompromisser som är vägen fram. Vi i liberala gruppen högaktar kompromisser för det är så vi drar de andra så långt man bara kan. Där har vi en skillnad, där de gröna oftast radikaliseras på slutet. Jag är lite chockad över att det inte bara är nummer två på listan som är klimatdiktaturkramare, och bara slaviskt ska välja vetenskapen och där man går in och ska övertrumfa de demokratiska institutionerna. Det säger vi nej till.

Federley har sagt att det här valet är ett värderingsval och har bland annat riktat sig till KD:s toppkandidat Sara Skyttedal. Han menar att hon öppnar dörren till högerpopulism.

– De är inga diktaturkramare, men de måste bli tydligare med var de står i värderingsfrågorna, säger han.

Om du var tvungen att rösta på ett annat partis kandidat, vem skulle det då vara?

– Jessica Polfjärd, Moderaterna. Hon är en moderat som jag vet har hjärtat på rätt plats, säger Federley, som alltså väljer en moderat framför Liberalernas kandidat Karin Karlsbro.